Scheten

Over scheten valt heel wat te weten. Lees het het supergrappige boek Alles wat je moet weten over scheten maar eens!

Alles wat je moet weten over scheten is geschreven door Sanne de Bakker. De illustraties zijn van Kees de Boer. Lees hier alles over het boek.

Wat weet jij over scheten? Test jouw schetenkennis in onderstaande quiz!Iedereen laat wel eens wat waaien, daar is niks mis mee! Maar hoeveel windjes laat een mens gemiddeld per dag?
Oei, knijp je neus maar dicht! Hoeveel seconden duurt het voordat je een scheet ruikt?
Voor je het weet wordt je scheetje een wervelwind en is de hele kamer vergeven. Hoeveel meter kan een wind afleggen in 1 seconde?
We besteden heel wat tijd op de wc. Hoeveel tijd zijn we gemiddeld kwijt aan toiletbezoekjes in ons hele leven?

Prijswinnende scheten? Die bestaan! Een meneer genaamd Bernard Clemmens uit Londen heeft ooit een prijs gewonnen omdat hij de langste scheet liet. Hoe lang duurde deze wind?
Hoeveel procent van de stofjes in een scheet zorgt voor de stank?
 
Ook huisdieren zijn sterren in winden laten. Maar niet alle dieren laten scheetjes. Welk huisdier doet dit niet?
In de schetenwereld kennen we het woord ‘petomaan’. Wat is iemand als hij of zij petomaan wordt genoemd?

Kleien, bouten en trompetteren. Hoeveel gram poept een mens gemiddeld per dag?
Koeien stoten een heleboel methaangas uit door de scheten en boeren die zij laten. Hoe lang zou een gezin kunnen koken van het methaangas dat vrijkomt van één koe?

Wist je dat er in jouw darmen wel 100.000 miljard bacteriën zitten? Dat is superveel. Hoeveel wegen al die bacteriën samen?
Wist je dat je van scheten een atoombom kunt maken? Je moet er alleen wel lang voor sparen. Hoe lang zou je achter elkaar scheten moeten laten om genoeg gas te hebben voor een atoombom?

Alle informatie in deze quiz is afkomstig uit het boek ‘Alles wat je moet weten over scheten’ van Sanne de Bakker. De illustraties zijn van Kees de Boer.