GESCHIEDENIS VAN KLUITMAN

Uitgeverij Kluitman is een van de oudste uitgeverijen van kinderboeken in Nederland.

De uitgeverij wordt in 1864 opgericht door de grondlegger Pieter Kluitman. Op 20 april 1864 opent Pieter Kluitman aan het Verdronkenoord in Alkmaar een boekhandel.
Daarnaast bevinden zich in het pand een drukkerij, boekbinderij en uitgeverij.

Na een maand blijkt dat het zo goed gaat, dat er personeel nodig is om al het werk aan te kunnen.
Pieter Kluitman neemt twee mensen in dienst om hem te helpen. Vooral de drukkerij gaat goed en binnen vier jaar (in 1868) werken er al 11 mensen bij Pieter Kluitman, van wie de meeste bij de drukkerij.

/

 

1891 – een gedenkwaardig jaar voor Uitgeverij Kluitman. In dat jaar geeft Pieter Kluitman het kinderboek Uit het leven van Dik Trom uit, geschreven door C. Joh. Kieviet. Het kinderboek is sinds die tijd continu leverbaar in de boekhandels. Een unieke prestatie. In 2000 verscheen de 100e druk, en in 2016, 125 jaar later, verscheen de speciale Uit het leven van Dik Trom bind-up.

Inmiddels heeft Ton van der Lee, de achterkleinzoon van C. Joh Kieviet, het stokje overgenomen en in 2010 verscheen De Nieuwe Dik Trom en in 2013 verscheen Dik Trom in Afrika.

Dik Trom leeft nog steeds in de 21ste eeuw in de vorm van kinderboeken, een film in 2010 en een musical in 2012.

/

In 1903 wordt een ander beroemd kinderboek uitgegeven: Afke’s Tiental. Het boek werd geschreven door Nienke van Hichtum. Zij was de vrouw van de bekende socialistische politicus Pieter Jelles Troelstra. Ook dit boek is nog steeds verkrijgbaar. Het geeft een bijzonder beeld weer van de 19e eeuw en is van geschiedkundig belang.

 

/

Op 20 april 1904, het 40-jarig jubileum van Uitgeverij Kluitman, stopt Pieter Kluitman als directeur. Zijn twee zonen Hendrik Pieter en Willem-Karel nemen het bedrijf van hem over. Met de overname van het bedrijf verhuist de uitgeverij naar een nieuw pand aan de Tesselschadestraat in Alkmaar. Het pand aan het Verdronkenoord blijft in gebruik als boekhandel en handelsdrukkerij.

 

/

1907 – Meneer Otto de Waal, sinds 1905 eerste bediende en vertegenwoordiger, neemt de boekhandel en de handelsdrukkerij in het oude pand aan het Verdronkenoord over. Hij noemt zijn bedrijf vanaf dat moment ‘Boekhandel en Drukkerij voorheen P. Kluitman’. Hij krijgt toestemming om de toevoeging ‘voorheen P. Kluitman’ nog 12 jaar te gebruiken. Op die manier wisten de klanten dat het bedrijf wel anders heette, maar dat ze dezelfde kwaliteit mochten verwachten van de nieuwe eigenaar.

/

In 1908 verschijnt de eerste druk van alweer een klassiek kinderboek: Paddeltje, de scheepsjongen van Michiel de Ruyter, geschreven door Johan H. Been. Een klassiek jeugdboek dat sinds 1908 doorlopend verkrijgbaar is gebleven.

In 1909 hernoemen de twee zonen de uitgeverij in Gebroeders Kluitman.

/

19 mei 1913 – Twee jaar na de dood van zijn vrouw overlijdt Pieter Kluitman. Hij werd 75 jaar. Alle personeelsleden zijn aanwezig bij de begrafenis.

Op 20 april 1914 bestaat Uitgeverij Kluitman 50 jaar. Normaal gesproken zou dit groots gevierd worden, maar omdat Pieter Kluitman nog geen jaar daarvoor was overleden, vond men dat ongepast. Het werd een eenvoudig feest.

/

In 1914 verschijnt de eerste druk van wederom een klassieker uit de Nederlandse jeugdliteratuur: Pietje Bell , van Chris van Abkoude.

/

1914-1918 – Tijdens de Eerste Wereldoorlog gaat het goed met het bedrijf. Er wordt nieuw personeel aangenomen en steeds meer werk moet worden uitbesteed aan andere drukkerijen. Meteen na de Eerste Wereldoorlog wordt het bedrijf fors uitgebreid door op het bestaande pand aan de Tesselschadestraat twee extra verdiepingen te zetten.

/

1923 – In dit jaar verschijnt de eerste druk van Kruimeltje, van Chris van Abkoude. Ook dit kinderboek wordt een succes en ligt sinds de eerste verschijning continu in de boekhandels. Met Kruimeltje voegt Kluitman wederom een klassieker toe aan het fonds. Ook het verhaal van Kruimeltje is zo bijzonder en uniek dat het kinderboek is verfilmd (1999) en dat er een musical (2010) van is gemaakt.

Uitgeverij Kluitman blijft tijdens de crisisjaren goed overeind. Het aantal kinderboeken dat wordt verkocht, is minder dan normaal, maar genoeg om financieel gezond te blijven.

 

/

In de jaren dertig verschijnt de kinderboeken serie Lezen is Leuk voor het eerst. De serie is gericht op het leren lezen. Begin jaren negentig wordt deze serie volledig herschreven. In 2012 is hij opnieuw volledig vernieuwd en aangepast aan het huidige leessysteem. De nieuwe verhalen en illustraties passen weer helemaal bij de belevingswereld van de huidige generatie.

/

In 1936 treedt Pieter Kluitman jr., de zoon van Hendrik Pieter, toe tot de directie van het bedrijf. Hij is later op 17 oktober 2006 op 97-jarige leeftijd overleden.

20 april 1939 bestaat Uitgeverij Kluitman 75 jaar. Het wordt een groots feest in Hotel Proot in Alkmaar, gevolgd door een excursie naar papierfabriek Van Gelder in Velsen, een diner en een bezoek aan de revue-operette ‘Hallo Californië’, in Koninklijk Theater Carré.
Kort na de viering van het 75-jarig bestaan bezetten de Duitsers Nederland. Moeilijke tijden volgen in Nederland, ook voor Uitgeverij Kluitman.

Op 28 februari 1942 overlijdt Willem-Karel na een lang ziekbed. Zijn broer en diens zoon Pieter jr. zetten samen het bedrijf voort.

1946 – Uitgeverij Kluitman wordt in 1946 ‘heropgericht’ als Uitgeverij Kluitman door Hendrik Pieter Kluitman en zijn zoon Pieter jr. De drukkerij wordt dan afgestoten.

 

/

Dan volgt weer een mijlpaal in de geschiedenis van kinderboeken Uitgeverij Kluitman: 1948 – In dit jaar verschijnt de eerste Kameleon van Hotze de RoosDe schippers van de Kameleon. Deze kinderboeken serie zal uitgroeien tot een van de grootste, langstlopende boekenseries aller tijden. Ook de Kameleon is verfilmd. De serie werd oorspronkelijk geschreven door Hotze de Roos. Om hem te eren is de Hotze de Roos-prijs in het leven geroepen. De prijs wordt elk jaar uitgereikt aan een debuterende kinderboekenschrijver en werd voor het eerst uitgereikt in 2001. Schoolkinderen uit de gemeente Zaanstad kunnen hiervoor hun stem uitbrengen.

In 1980 kreeg H. de Roos de zilveren pen. De enige prijs die hij ooit kreeg voor zijn (op dat moment 13 miljoen) verkochte kinderboeken.

In 1997 wordt het Kameleondorp Terherne opgericht op de plek waar hij de zilveren pen heeft gekregen. In het Kameleondorp wordt op 7 juli 2001 een standbeeld voor hem onthuld.

/

In 1950 verhuist het bedrijf naar de Oudegracht 287 in Alkmaar. Het pand aan de Tesselschadestraat werd te groot en Uitgeverij Kluitman kon ruilen met korsettenfabrikant Ekman. In dit jaar komt Wim Gerla in dienst om de directie te versterken.

In 1958 overlijdt Hendrik Pieter Kluitman op 81-jarige leeftijd. Hij was tot dat moment nog steeds verbonden aan de uitgeverij.

1964 – 100-jarig bestaan van Uitgeverij Kluitman

 

/

In 1978 wordt het pand aan de Oudegracht te klein en te duur. Uitgeverij Kluitman moet op zoek naar een andere locatie. Het nieuwe pand wordt uiteindelijk gebouwd aan de Kelvinstraat in Heerhugowaard.

In 1979 treedt Heleen Gerla in dienst bij de uitgeverij. Zij houdt zich vooral bezig met het moderniseren van het fonds en het aankoopbeleid.

In 1985 komt Piero Stanco in dienst als directieassistent. Al snel neemt hij veel taken over van de zittende directie, Wim Gerla en Piet Kluitman (Pieter Kluitman jr).

In 1985 verschijnt ook het eerste deel in de serie Klavertjes. Deze kinderboeken serie zal een belangrijke tak worden in het fonds van Uitgeverij Kluitman. Het zijn kinderboeken speciaal geschreven voor beginnende lezers. De boeken zijn gecontroleerd op AVI-niveau en geschikt om zelf thuis te lezen of om te worden gebruikt als ondersteunend leesmateriaal in de klas.

/

Op 1 januari 1986 verlaat Wim Gerla het bedrijf en ook Piet Kluitman, dan inmiddels 76 jaar oud, bereidt zich voor op zijn vertrek uit de uitgeverij. Piero en Heleen nemen het bedrijf in 1987 over. Piet Kluitman verhuist na zijn vertrek uit het bedrijf naar Duitsland en houdt zich niet meer actief bezig met de uitgeverij.

20 april 1989 – Uitgeverij Kluitman bestaat 125 jaar en wordt hofleverancier.

/

In 1994 verschijnen de eerste delen uit de kinderboeken serie Kippe(n)vel. De serie is geschreven door R.L. Stine en wordt vertaald uit het Engels. In 1998 won Uitgeverij Kluitman met een deel uit deze serie, De Vloek van de farao, de Venz-Kinderboekenprijs voor het bestverkochte boek van het voorafgaande jaar. Ook deze serie staat inmiddels in vele boekenkasten.

/

Jan Ligthartstraat

Uitgeverij Kluitman gaat opnieuw verhuizen en vertrekt weer richting Alkmaar. Op 5 september 1999 gaat de eerste paal de grond in voor het nieuwe pand. Er wordt een bijzonder milieuvriendelijk pand gebouwd aan de Jan Ligthartstraat. In juni 2000 verhuist Uitgeverij Kluitman naar het nieuwe pand.

Het nieuwe pand aan de Jan Ligthartstraat 11 in Alkmaar

Op 17 oktober 2006 overlijdt Piet Kluitman op 97-jarige leeftijd. Hij was het laatste lid van de Kluitman-familie dat in het bedrijf werkzaam is geweest.

/

Begin 2010 verschijnen de eerste Young Adult boeken in een nieuwe imprint van Uitgeverij Kluitman: Blossom Books. Blossom Books heeft zich in haar korte bestaan een belangrijke plek weten te bemachtigen in de wereld van de Young Adult-fictie.

Op 13 juni 2010 overlijdt mevrouw Kluitman. Met haar overlijden is de laatste link met de familie Kluitman verdwenen en is de familie qua betrokkenheid met de uitgeverij echt geschiedenis geworden.

Er verandert veel in de wereld om ons heen, maar ook bij onszelf. Als je al zo lang bestaat, dan moet je mee kunnen gaan met de allernieuwste ontwikkelingen.

In 2011 verscheen bij Uitgeverij Kluitman de eerste App van Bobbi. Ook verschenen de eerste e-books van de jeugdboeken serie Complot 365 en paardenboeken serie Paardenranch Heartland.

In 2012 kwam de kinderboeken serie Koen Kampioen op de tv. Koen Kampioen's boekenserie is geschreven door Fred Diks

/

In 2014 bestaat Kluitman 150 jaar!

‘Als het verleden ons iets duidelijk heeft gemaakt, is het dat wij gewoon door moeten gaan met vernieuwen,’ aldus Piero Stanco, directeur van Uitgeverij Kluitman.

/

In 2015 verhuist Kluitman terug naar de binnenstad van Alkmaar. Kluitman begint de imprint Pepper Books. Pepper Books richt zich met haar boeken op de literaire en non-fictie markt.

In 2019 treedt directeur Piero Stanco terug en valt Kluitman voortaan onder de BBNC Holding. Kluitman en Pepper Books zijn nog steeds gevestigd aan de Schelphoek in Alkmaar.

/