Wat is AVI-lezen?

Heb je kinderen op de basisschool? Dan heb je de afkorting ‘AVI’ vast weleens voorbij zien komen. Op deze pagina lees je waar deze afkorting voor staat en waar hij voor wordt gebruikt.

>> kijk hier voor de leukste AVI-boeken op alle niveau’s!

AVI – wat betekent het?

AVI is een afkorting die iets zegt over het leesniveau van je kind. De drie letters staan voor ‘Analyse Van Individualiseringsvormen’. Het betekent dat er onderzoek (analyse) wordt gedaan naar het niveau waarop je kind leest. Aan de hand van de uitslag van dit onderzoek kan je kind verder oefenen met lezen: op zijn eigen niveau dus.


AVI-toets

De A van AVI staat voor analyse. Het houdt in dat getoetst wordt op welk niveau jouw kind leest. Hoe zo’n toets in zijn werk gaat? Je kind leest hardop een tekst aan de juf of meester voor. Deze tekst staat op een speciale toetskaart. De leerkracht houdt bij hoe snel het lezen gaat en hoeveel foutjes je kind maakt.


Niveau

Aan het resultaat van de AVI-toets kan de juf of meester zien op welk niveau je kind leest. De meeste niveaus hebben een letter en een cijfer. Leest je kind op niveau M4? Dan zit hij of zij op het niveau van het gemiddelde kind uit midden groep 4. Is er niveau E5 uit de bus gekomen? Dan heeft je kind het leesniveau van een gemiddeld kind in eind groep 5.

Een gemiddelde

De AVI-niveaus gaan uit van een gemiddelde. Zit je kind in groep 4 maar leest hij of zij op niveau E3? Dan scoort hij of zij daarmee iets onder het gemiddelde. Zit je kind in groep 6 en leest het op niveau Plus? Dan leest hij of zij beter dan het gemiddelde niveau (want Plus is het hoogste niveau).


Oefenen met lezen

Hoe meer een kind leest, hoe beter het lezen gaat. Kinderen die (thuis) graag lezen, scoren vaak beter op de AVI-toets. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die leuke boeken tot hun beschikking hebben, sneller voor hun plezier gaan lezen. Uiteindelijk scoren zij ook beter op de test op school!

AVI-boeken van Kluitman

Kluitman is één van de bekendste uitgevers van AVI-boeken in Nederland. Veel scholen werken met de Kluitman-boekjes en ook thuis worden ze veel gelezen. Bij Kluitman staat leesplezier voorop. Hoe leuker een boek, hoe liever een kind het leest, en hoe meer het kind dus ongemerkt oefent. Voor je het weet, is er weer een hoger leesniveau bereikt!

 

Links
>>De AVI-boeken van Kluitman
>>De AVI-niveau's

/