De AVI-niveaus

Je hebt ze misschien zien staan in de klas van je kind, of misschien heb je thuis wel een paar leuke: AVI-boeken van Kluitman. Op de kaft van de deze AVI-boeken staan altijd een letter en een cijfer; dit is de aanduiding van het AVI-niveau van het boek.


Op school wordt regelmatig getoetst op welk niveau jouw kind leest. Bij het AVI-lezen is er voor ieder kind een boek op zijn eigen individuele niveau beschikbaar. Dat maakt het lezen leuk én leerzaam.

Veel verschillende AVI-niveau’s

Er zijn veel verschillende niveau’s bij het AVI-lezen. Kinderen beginnen met niveau AVI-start en eindigen, meestal in groep 6, 7 of 8, in met AVI-Plus.

AVI-niveaus hebben verder meestal een letter en een cijfer. Leest je kind op niveau M3? Dan zit hij of zij op het niveau van het gemiddelde kind uit midden groep 3. Is er niveau E4 uit de toets gekomen? Dan heeft je kind het niveau van een gemiddelde leerling in eind groep 4.

AVI-lezen op school

Vaak start een schooldag op de basisschool met AVI-lezen. Elk kind leest in een AVI-boekje op zijn eigen niveau, soms bijgestaan door een leesouder of de leerkracht. Hoe meer een kind leest, hoe beter en hoe sneller het lezen gaat. Dat is wat AVI-lezen is: leesmeters maken op eigen niveau.

AVI-lezen thuis

Hoe meer tijd een kind aan lezen besteedt, hoe makkelijker het voor hem of haar wordt. Al na een paar weken leesonderwijs kan je kind een echt boek lezen; ook thuis! De boekjes in de serie ‘lees lees lees ’ op niveau AVI -start zijn speciaal bedoeld voor kinderen die nog maar nét in groep 3 zitten. Vanaf dat moment is er altijd een geschikt boek om het lezen te oefenen; in de klas, maar ook thuis!

> Kies hier een AVI-boek voor op het niveau van jouw zoon of dochter.

AVI-lezen: welke boeken zijn geschikt?

Wil je het lezen thuis oefenen met je kind? Dan is het handig als je weet welk niveau je kind heeft bij het AVI-lezen op school. De AVI-boeken van Kluitman zijn er op alle AVI-niveaus en over allerlei aansprekende onderwerpen. Zoek op deze website of bij de boekhandel een AVI-boekje uit met op het juiste niveau uit, dat je kind aanspreekt, en je kunt thuis samen heerlijk verder met lezen.

AVI-lezen; altijd op het juiste niveau?

Op school weten ze precies welke boeken je kind nodig heeft voor het AVI-lezen. Maar wat als een kind een keer een boek wil lezen dat geen AVI-boek is? Of een boek dat onder of boven zijn of haar AVI-niveau ligt?

Dat is helemaal geen probleem; een kind gaat er niet slechter van lezen als het een boek leest heeft met een ‘te’ laag AVI-niveau. Ook het lezen van een boek met een hoger AVI-niveau kan helemaal geen kwaad (al kan het lezen soms wat lastiger gaan). Plezier in het lezen van boeken is het allerbelangrijkst. Wie eenmaal graag leest, leest vanzelf meer!


Links
>> De AVI-boeken van Kluitman per niveau
>> Wat is AVI-lezen?

/