Niet voor softies! finalist Hotze de Roosprijs 2017

ALKMAAR – Niet voor softies!, het gefictionaliseerde autobiografische kinderboek van Tonja Elbers, is een van de drie finalisten voor de Hotze de Roosprijs 2017. Zondag 21 mei maakt de Zaanse Kinderjury bekend wie de publieksprijs voor het beste kinderboekendebuut zal winnen.

Hotze de Roosprijs

De Hotze de Roosprijs, waaraan een geldprijs van € 4500,- is verbonden, is een publieksprijs voor het beste kinderboek van een debutant. Leerlingen uit groep 6/7 van zestien Zaanse scholen lezen de boeken en brengen hun stem uit. De auteur met de meeste stemmen wint de Hotze de Roosprijs. Naast Tonja Elbers zijn ook Lian Kandelaar (Missie Red de dieren) en Hajo Visscher (Verdronken geheimen) genomineerd. De uitreiking vindt plaats op zondag 21 mei 2017 op de Zaanse Schans bij Zaandam tijdens de jaarlijkse Zaanse Kinderboekenmarkt. De Hotze de Roosprijs 2017 wordt uitgereikt door Ruud Vreeman, waarnemend burgemeester van Zaanstad.

Niet voor softies!

Sanne heeft het naar haar zin in groep 8. Na school is ze met haar vriendinnen vaak op de manege te vinden, of bij haar te gekke opa en oma. Maar op een dag verandert dat allemaal, wanneer Sanne te horen krijgt dat ze met spoed geopereerd moet worden. Ze blijkt een hersentumor te hebben. Voor Sanne het weet, ligt ze met een groot verband om haar hoofd in het ziekenhuis te herstellen van een zware hersenoperatie. En alles wat ze eerst kon – lachen, praten, denken, paardrijden… – is opeens een uitdaging. Gelukkig sleept haar stoute pup Casper haar erdoorheen.

Tonja Elbers

Toen Tonja Elbers acht jaar was, werd bij haar een hersentumor geconstateerd. Omdat hij in haar hersenstam zit, kan de tumor niet verwijderd worden. Maar ondanks alles is Tonja van plan om heel oud te worden en vooral heel gelukkig. En daarmee is ze, zoals ze zelf zegt, goed op weg, want ze heeft al ‘het leukste vriendje van de wereld’ en haar eerste kinderboek – Niet voor softies! – is verschenen.

Niet voor softies! (€ 13,99) is verschenen bij uitgeverij Kluitman.