Overleven na de Holocaust, het waargebeurde verhaal van Ruth Gruener, verschijnt in november bij uitgeverij Kluitman


In november verschijnt bij uitgeverij Kluitman het waargebeurde verhaal van Ruth Gruener: Overleven na de Holocaust. Dit is niet alleen het aangrijpende verhaal van een Joods meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar het laat ook zien met wat voor moeilijkheden iemand te maken krijgt in de lange nasleep van een groot trauma. Alan Gratz (auteur van o.a. De jongen die tien concentratiekampen overleefde) schreef het voorwoord van dit indrukwekkende jeugdboek.


Ruth Gruener is pas vijf jaar oud als Duitsland Polen binnenvalt. Als Joods gezin zijn zij en haar ouders constant in gevaar en ze moeten dan ook jarenlang onderduiken. Ruth en haar ouders weten de oorlog te overleven en zijn dolgelukkig om weer vrij te zijn, maar worstelen met het herpakken van hun levens. Nu ze in Polen niets meer te zoeken hebben, vertrekken ze voor een nieuwe start naar Amerika. Daar blijft Ruth vechten tegen de nachtmerries en flashbacks van haar leven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

RUTH GRUENER
Ruth Gruener werd geboren als Aurelia Gamser in het Polen van de jaren 30. Ruth en haar ouders overleefden de Holocaust door onder te duiken bij niet-Joodse gezinnen. Toen de Tweede Wereldoorlog voorbij was, verhuisden Ruth en haar familie naar de Verenigde Staten. Ruth trouwde met Jack Gruener, ook een Holocaust-overlevende, met wie ze in Brooklyn woonde tot hij in 2017 overleed. Ze hebben twee kinderen en vier kleinkinderen. Ruth werkt als docent in het Museum of Jewish Heritage in Manhattan en reist de hele wereld over om op scholen te vertellen over haar en Jacks ervaringen tijdens de Holocaust.

 

> Kijk hier voor meer informatie over Overleven na de Holocaust.