Manon Berns schrijft kinderboek 'Stoere verhalen over kunst' voor Kluitman


Auteur Manon Berns komt met een nieuw toegankelijk kinderboek over kunst dat bij uitgeverij Kluitman gaat verschijnen. Berns is bekend van de Blockbusters-serie (10+), waarvan er inmiddels 6 delen zijn verschenen. In 2022 komt er een nieuw boek voor een jongere leeftijd: Stoere verhalen over kunst (inclusief leuke weetjes en vragen!), is geschreven voor kinderen vanaf 7 jaar.

Kluitman-uitgever Mariska Budding: ‘Gemiddeld kijken mensen 28 seconden naar een kunstwerk. Best kort als je bedenkt dat er vaak veel te zien is. Het boek Stoere verhalen over kunst daagt kinderen uit om langer te kijken door middel van vragen, een verhaal, weetjes en opdrachten. Niet omdat het moet, maar omdat het leuk is om zo nieuwe dingen te ontdekken. De illustraties en vormgeving van Roxane Paalman maken er een feest van om die ontdekkingstocht aan te gaan.’

STOERE VERHALEN OVER KUNST
Stoere verhalen over kunst gaat over 15 bekende kunstenaars (onder wie Picasso en Monet, maar ook hedendaagse, vrouwelijke kunstenaars zoals Niki de Saint Phalle en Frida Kahlo) en een van hun kunstwerken. De kunstwerken zijn een mix van klassiek en modern, waaronder beelden, schilderijen, installaties, graffiti en toegepaste kunst. Het boek kan alleen gelezen worden, maar ook samen met een vriend of vriendin, of een volwassene. En je kunt zomaar ergens beginnen. Kies gewoon een kunstwerk dat je mooi, cool of spannend vindt!

Elk hoofdstuk begint met een afbeelding van een kunstwerk en een paar vragen aan de lezer. Alle antwoorden op die vragen zijn goed. Het gaat om wat de lezer ziet en denkt. Daarna volgt er een fictief verhaal, dat wel iets zegt over het kunstwerk of de kunstenaar. Ten slotte volgen allerlei weetjes. Daarna kunnen de kinderen, geïnspireerd geraakt, lekker zelf aan de slag met schrijf-, knutsel- of kijkopdrachten. Als het boek uit is, zullen de kinderen details in de kunstwerken hebben ontdekt die ze in eerste instantie waarschijnlijk niet waren opgevallen.

MANON BERNS
Of Manon Berns nu voor een museum, galerie, of tijdschrift werkt, in haar baan draait het altijd om kunst. Hoe kunnen kinderen kunst nou saai vinden, vraagt Manon Berns zich af. Kunst is soms grappig, raar, spannend, anders of niet te begrijpen, maar saai? Om dat te laten zien besloot ze de Blockbusters-serie te schrijven, met telkens een ander kunstwerk in de hoofdrol.

Stoere verhalen over kunst verschijnt in de zomer van 2022.