Kluitman brengt indrukwekkend oorlogsverhaal 'Ze was 16' opnieuw uit


Het indrukwekkende oorlogsverhaal Ze was 16 (14+), geschreven door Marlies Allewijn, wordt in januari 2024 opnieuw uitgebracht. Het boek ontving vele lovende reacties. Van de vorige editie zijn meer dan 16.000 exemplaren verkocht.

‘Ik las het in één adem uit, zo levensecht!’ – Gerdi Verbeet, voormalig voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei

‘Ze was 16 kun je vergelijken met Haar naam was Sarah, maar dit boek is beter.’ – Boekenkrant

ZE WAS 16
1944. De zestienjarige Janna uit Zeeland moet gaan werken voor de Duitse militairen die in haar dorp zijn gestationeerd. Als haar vrienden haar vragen om ‘een klusje op te knappen’, zit Janna gevangen tussen twee uitersten: blijft ze haar werk voor de Duitsers doen, die toch best aardig tegen haar zijn? Of kiest ze voor de onzekere en gevaarlijke zaak van het verzet?

Zeventig jaar later wordt de ras-Amsterdamse Ize door haar ouders naar Zeeland gestuurd, waar haar oma woont. Ize heeft er helemaal geen zin in, maar dan vindt ze een foto van Janna, een meisje dat erg op haar oma lijkt. Als haar oma schrikt en vraagt of Ize ‘dit hele verhaal’ met rust wil laten, is Izes nieuwsgierigheid gewekt.

MARLIES ALLEWIJN
Marlies Allewijn is opgegroeid in het Zeeuwse Yerseke en woont nu in Amsterdam. Voor jongeren schreef ze SchEef, Ze was 16 en Na de klap. Voor volwassenen schreef Marlies onder andere De meid (2018) en Barsten (2020). Marlies heeft als redacteur en verslaggever voor verschillende tv-programma’s gewerkt en nu schrijft ze als freelancer voor websites en bladen van voornamelijk non-profitorganisaties.

>> Kijk hier voor meer info over de heruitgave van Ze was 16.