Indrukwekkend en waargebeurd oorlogsverhaal 'Nachtzwart' (14+) verschijnt in het voorjaar


Uitgeverij Kluitman staat bekend om het rijke aanbod van succesvolle jeugdboeken over de Tweede Wereldoorlog. Dit voorjaar voegt de uitgeverij daar het waargebeurde en aangrijpende Nachtzwart aan toe, geschreven door Kirsten Boie. Nachtzwart speelt zich af in het Duitse stadje Penzberg tijdens de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog. Het boek is vanaf eind maart overal verkrijgbaar.

April 1945. De inwoners van het mijnwerkersstadje Penzberg horen op de radio dat de oorlog voorbij is. De Amerikanen kunnen elk moment de stad binnenvallen. De naziburgemeester wordt afgezet door de oude burgemeester en een aantal andere mannen, waaronder de vader van Marie.

Schorsch is 15 en zit bij de Hitlerjugend. Hij is verliefd op Marie. Wanneer een fanatieke afsplitsing van de Wehrmacht zich nog niet wil overgeven en de oude burgemeester met zijn aanhangers oppakt, zijn Schorsch en Marie getuige van een vreselijke gebeurtenis. De vader van Marie moet onderduiken en Schorsch ziet met eigen ogen wat de Wehrmacht met alle zogenaamde landverraders doet. Als zoon van een nazi staat hij nu voor een moeilijke keuze.

KIRSTEN BOIE
Kirsten Boie is een van de bekendste Duitse kinderboekenschrijfsters. Ze heeft vele prijzen gewonnen, waaronder de Duitse Jeugdliteratuurprijs 2022 voor haar gehele oeuvre. Ze is gepromoveerd literatuurwetenschapper en zet zich in voor leesbevordering. In 2019 werd ze uitgeroepen tot ereburger van Hamburg.

>> Kijk hier voor meer informatie over Nachtzwart