Deze Kluitmanboeken zijn onderscheiden door de Griffel- en Penseeljury


Zojuist is bekendgemaakt dat illustrator Marijke Klompmaker een Zilveren Penseel heeft gewonnen. Ze ontving deze prestigieuze prijs voor haar illustraties in het kinderboek Alles wat was, dat werd geschreven door Stine Jensen. Keizer Ei van Karst-Janneke Rogaar werd bekroond met twee Vlag en Wimpels.

Penselen worden toegekend aan de best geïllustreerde kinderboeken van het afgelopen jaar. De jury roemde onder andere Marijke Klompmakers rijke variatie aan beelden, kleur en onverwachte details. Ook benoemden ze dat de stijl en sfeer van de tekeningen continue anders is en daardoor ruimte biedt voor eigen beleving en culturele gewoonten.

Ook auteur en illustrator Karst-Janneke Rogaar viel in de prijzen. Zij ontving voor Keizer Ei een Vlag en Wimpel van zowel de griffeljury als de penseeljury. Een Vlag en Wimpel is een eervolle vermelding voor Nederlandstalige kinderboeken.

De jury over Keizer Ei:
‘De vindingrijkheid van de auteur excelleert binnen de zelfgekozen beperking in taal en kleur. Dit boek brengt je de liefde voor lezen en taal bij, door de tekst én het beeld. […] Rogaar hoort thuis in het rijtje van Neerlands grootste taalkunstenaars.’

Foto: Gerlinde de Geus