Gerard van Straaten

Informatie over illustrator Gerard van Straaten

Gerard van Straaten werd op 17 april 1924 in Den Haag geboren als tweede zoon in het gezin Van Straaten. Na Gerard werden nóg drie jongens geboren. Gerards vader, die architect was, leerde zijn zoons al vroeg perspectief tekenen. Maar Gerard was helemaal niet van plan om tekenaar te worden. Hij dacht zelf aan boswachter of zeeman.

 Na de lagere school (tegenwoordig: de basisschool), ging Gerard naar de HBS (vergelijkbaar met de HAVO). Maar op de HBS had hij het, net zoals op de lagere school, helemaal niet zo erg naar zijn zin. Tekenen was wel zijn beste vak, en zijn moeder zei dan ook op een dag: ,,Dat gezeur met jou! Je kunt alleen maar tekenen. Je gaat maar naar de tekenacademie.”

In 1942 verliet Gerard van Straaten de HBS en ging naar de Middelbare School voor Kunst en Kunstnijverheid in Arnhem. Tijdens de hongerwinter van 1944 tot vér na de bevrijding was deze school gesloten. Pas in 1947 kon Gerard van Straaten zijn studie (illustratief tekenen) afmaken. Daarna ging hij aan het werk, eerst op een reclamebureau en vervolgens bij de Marten Toonder-studio’s, waar hij onder andere strips maakte

In 1953 kreeg Gerard van Straaten zijn eerste illustratieopdracht van Uitgeverij Kluitman. Hij maakte de tekeningen voor Patava de holenjongen, geschreven door C. Wilkeshuis. In de jaren daarna illustreerde hij honderden Kluitmanboeken. Gerard van Straaten is altijd gek geweest op varen. Op zijn elfde jaar was hij bevriend met de zoon van de dominee. Die dominee huurde in de zomer altijd een huis in Giethoorn. Er was ook een zeilkano, waar Gerard alleen mee weg mocht. Geweldig vond hij dat!

Toen Gerard 22 was, en net een beetje bijgekomen van de hongerwinter, kocht hij een houten tweepersoonskano. Van de kano maakt hij een eenpersoonsboot waar hij languit in kon liggen.

Gerard tekent en schildert veel maritieme onderwerpen. Tot het begin van de jaren 1990 heeft Gerard van Straaten voor verschillende uitgevers, maar vooral voor Kluitman, veel illustraties gemaakt.

 

Gerard van Straaten is op 6 april 2011 overleden.

  • Gerelateerde boeken

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.