Libris Bol.com Bruna Bestel dit boek!

Achter de maan EBOOK

‘ Volgens mijn vader kende oma het verschil niet tussen een wegenkaart en een ansichtkaart, en daarom was hij blij dat ik mee zou gaan. Bovendien – al was dat niet zo belangrijk – had pap er weinig vertrouwen in dat oma en opa zich onderweg netjes zouden gedragen als ik er niet bij was. In dat geval zou hij iedereen een hoop tijd en narigheid besparen als hij meteen de politie waarschuwde om hen te laten oppakken voor ze de oprit af waren, beweerde hij. Het lijkt misschien een beetje overdreven om de politie te bellen voor een paar van die beverige oudjes, zeker als het je eigen grootouders zijn, maar mijn vader had wel gelijk. Zodra mijn opa en oma in een auto stapten, werden ze achtervolgd door problemen, zoals een merrie gevolgd wordt door haar veulen.
Mijn vader vond het dus wel een geruststellend idee dat ik op hen kon letten, maar dat was eigenlijk niet de reden waarom ik meeging, net zomin als opa en oma gingen om ‘iets van de wereld’ te zien. Maar over de échte reden praatte niemand.’

Salamanca maakt een lange roadtrip dwars door Amerika, samen met haar opa en oma. Ze heeft niet erg veel zin in om 3000 kilometer met haar grootouders in een auto door te brengen, maar toch heeft ze er alles voor over om op haar moeders verjaardag in Idaho te zijn: de plek waar haar moeder naartoe ging toen ze hen plotseling in de steek liet.
Om de tijd te doden, vertelt Salamanca onderweg verhalen over haar vriendin Phoebe, van wie haar moeder op een dag verdween maar uiteindelijk weer terugkwam. Het wordt een roadtrip vol bijzondere verhalen, vreemde personen en onverwachte gebeurtenissen. Komen ze op tijd in Idaho, en heeft het verhaal dat Salamanca vertelt over Phoebe, niet erg veel raakvlakken met haar eigen verhaal?

De Amerikaanse auteur Sharon Creech begon haar schrijfcarrière met romans voor volwassenen, maar ging al snel schrijven voor en over jongeren. In 1990 verscheen in Amerika haar eerste jeugdboek, Absolutely Normal Chaos. Haar boeken gaan vaak over serieuze onderwerpen zoals onafhankelijkheid, vertrouwen, kind zijn, volwassen worden en de dood. Met humor en herkenbaarheid weet ze deze zware thema’s te verzachten en toegankelijk te maken voor jonge én wat oudere lezers.

Achter de maan won prijzen over de hele wereld. In Amerika werd hij o.a. onderscheiden met de Newbery Medal (beste jeugdboek) en in Engeland met de Children’s Book Award. Voor haar poëzie ontving Sharon Creech de Zilveren Zoen.

Achter de maan is een zwerftocht vol onverwachte wendingen en verrassende ontknopingen – JURYRAPPORT NEWBERY AWARD

7.99
  • Reacties
  • Serie

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.