Blog Sanne de Bakker De geesten van Krakelia

Sanne de Bakker. De Geesten van Krakelia. Guusjes wonderlijke wereldBlog van kinderboekenschrijfster Sanne de Bakker

Regelmatig vragen kinderen tijdens mijn schoolbezoeken zich af waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Nu weten de meeste schrijvers wel dat, ondanks dat deze vraag herhaaldelijk wordt gesteld, dit best lastig uit te leggen is. Het antwoord is namelijk helemaal niet zo simpel. Hoe leg je aan kinderen uit dat iets broeit en groeit in je hoofd, en dat er allerlei ingrediënten zijn in je hoofd en daarbuiten die ervoor zorgen dat er duizenden woorden op papier verschijnen die tezamen een verhaal vormen?
Gelukkig weet ik voor mijn serie ‘De geesten van Krakelia’ wel een duidelijk antwoord te geven. Ik woon namelijk op een steenworp afstand van een begraafplaats. Op een dag reed ik met mijn dochtertje langs die begraafplaats en zij begon er ineens naar te zwaaien. ‘Waar zwaai je naar?’ vroeg ik. ‘Naar de spoken,’ antwoordde ze kordaat.
Vanaf dat moment zwaaide ik als we langs deze begraafplaats reden met haar mee. En soms zei ze dan vinnig: ‘Ze zijn er nu niet, hoor!’
Dat is het moment geweest dat er bij mij een verhaal in mijn hoofd groeide. Het begon met iets kleins en voordat ik het wist had ik bedacht dat het prachtig zou zijn als de overledenen één keer per jaar terug zouden keren op aarde om samen met de achterblijvers feest te vieren. Een heuse reünie met de doden. Dat daar dan per boek een ander avontuur uit voortvloeit, is daar weer het gevolg van. En zo ontstond deze serie. Superspannend, maar ook af en toe erg lachwekkend; want Dieuwertje uit deel een haalt bijvoorbeeld ineens alleen maar goede cijfers op school omdat de geest van haar oma haar alle antwoorden toefluistert…

De geesten van Krakelia. Bezoek van oma

De geesten van Krakelia. Bezoek van oma

De geesten van Krakelia Guusjes wonderlijke wereld

De geesten van Krakelia Guusjes wonderlijke wereld