Suzanne Buis

Informatie over kinderboekenschrijfster Suzanne Buis

Suzanne Buis houdt van schrijven. Op haar zesde schreef ze haar eerste ‘boek’, over een ekster die sieraden stal uit een hotel. Inmiddels heeft ze heel veel boeken geschreven, voor volwassenen en voor kinderen, zoals de series over Lizzy en Floortje Bellefleur.

Na studeren, reizen en allerlei baantjes, kreeg Suzanne genoeg vertaal- en schrijfopdrachten om eigen baas te worden. “Ik heb voor Uitgeverij Kluitman de serie over ‘Thomas en de tijdmantel’ vertaald en de Deltora-serie. De boeken van de Glitterclub mag ik veranderen. Die boeken zijn eigenlijk Engels, maar ik verander heel veel, zodat alles meer lijkt op wat Nederlandse kinderen doen.” Ook de serie ‘Isa Bella’ is vertaald door Suzanne Buis.

Tijdens een gesprekje met de redactie van Kluitman vertelde Suzanne in 2001 dat ze vroeger zo’n fan was van Floortje Bellefleur, toen nog geschreven door Cok Grashoff. “Ik was dol op Floor en ik deed haar zelfs na. Toen ik negen was, ging ik met een vriendinnetje naar de burgemeester van ons dorp, om te vragen of daar een dierenasiel kon komen. Net zoals Floortje had gedaan!”

Sindsdien schrijft Suzanne de boeken over Floortje Bellefleur.

In de zomer van 2005 kreeg Suzanne haar eerste dochtertje, Marissa. In 2013 kreeg ze een tweede dochter, genaamd Femke en in 2015 werd haar derde dochter geboren: Rosie Jane. Ze zijn dol op elkaar en op spelen en naar buiten gaan. Als Marissa naar school is en Femke en Rosie slapen, gaat Suzanne snel aan het werk. Ze vindt haar werk ook nog steeds superleuk. Ze bezoekt scholen om te vertellen over haar boeken en ze geeft schrijflessen in plusklassen.

Lizzy

Inmiddels heeft Suzanne het ook druk met haar meidenserie over Lizzy. “De fans van Lizzy lezen veel te snel! Zo snel kan ik nauwelijks schrijven. En tussendoor help ik mee aan het maken van een film over Lizzy. Ongelooflijk spannend allemaal, en vooral ongelooflijk leuk!”

Weetjes over Suzanne Buis:

 • Geboren op 1 juli 1973, in Alkmaar
 • Woont daar samen met haar vriend en dochters Marissa, Femke en Rosie Jane
 • Opleidingen: VWO in Breukelen, Nederlands en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, ondernemersopleiding
 • Lievelingsvak op school: Tekenen en Nederlands
 • Vervelendste vak: Ik vond niet één vak echt stom, alleen konden sommige leraren zo saai doen!
 • Lievelingsdieren: vissen, vogels, konijnen en grote dieren zoals giraffen
 • Hobby’s: spelen met Marissa, Femke en Rosie, schrijven, lezen, films kijken, schilderen, knutselen en op reis gaan.
 • Ik hou van: vrolijke mensen, lekker eten, op het strand spelen. Liefst allemaal tegelijk.
 • Favoriete eten: fruit, groente, gezonde dingen die gemaakt zijn met liefde. En drop en chocola, natuurlijk!
 • Favoriete kinderboek: dat is meestal het boek waar ik aan werk! Ook: Deltora, Pudding Tarzan van Ole Lund Kirkegaard, met geweldige tekeningen, Winnie de Pooh van A.A. Milne.
 • Hoeveel boeken heb je geschreven? Ongeveer twintig.
 • Hoeveel boeken heb je vertaald? Tussen de zestig en honderd.
 • Favoriete kinderboekenschrijvers/sters: Roald Dahl, Kate Cann, Emily Rodda.
 • Wie wil je ooit wel eens ontmoeten? Mijn opa, maar die is helaas overleden toen ik baby was.
 • Wat wilde je vroeger worden? Detective, boerin en dierenarts. Maar vooral schrijver.
 • Waarom ben je schrijver geworden? Omdat ik toch al aan het schrijven was, dus ik kon er beter mijn werk van maken
 • Wat was je anders geworden? Ik heb veel baantjes geprobeerd en ik vond muurschilderingen maken heel erg leuk, maar in schrijven ben ik iets beter
 • Ga je nog meer boeken schrijven? Heel graag!

 

Meer lezen over Suzanne Buis? Kijk op haar eigen website www.suzannebuis.nl.

Waarom staan Suzanne Buis én Cok Grashoff op de laatste Floortjeboeken als schrijvers vermeld?

De Floortje-serie werd oorspronkelijk geschreven door Cok Grashoff. In 2002 vroeg Uitgeverij Kluitman aan de schrijfster Suzanne Buis, na overleg met Cok Grashoff, of zij negen Floortje-boeken wilde bewerken en aanpassen aan deze tijd. Dat heeft Suzanne Buis gedaan.

Op deze negen boeken staat de naam Cok Grashoff op de omslag vermeld. In het colofon op bladzijde 4 (een colofon is een stukje tekst waarin staat door wie en wanneer een boek is uitgegeven, wie de tekeningen heeft gemaakt enz.) wordt Suzanne Buis bij ‘bewerking’ genoemd. Nu heeft Suzanne Buis zelf een aantal boeken over Floortje geschreven, zoals bijvoorbeeld Floortje in Engeland, Floortje gaat zeilen en Floortje in het timmerdorp. Op deze nieuwe boeken staat de naam van Suzanne Buis samen met die van Cok Grashoff op de omslag: Suzanne Buis heeft de boeken geschreven en Cok Grashoff heeft de hoofdpersonen in de Floortje-boeken bedacht.


Suzanne Buis Boeken Bekijk alle boeken
 • Nieuws

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.