Joanna Campbell

Joanna Campbell is een pseudoniem van Jo Ann Simon.

 Jo Ann Simon werd op 2 november 1946 als Jo Ann Haessig geboren in Norwalk, Connecticut in de Verenigde Staten. Ze groeide op in Norwalk, ging er naar school (en kreeg héle goede cijfers!). Ze trouwde met Kenneth Campbell Sr., de vader van haar twee kinderen Kimberly en Kenneth junior.

Jo Ann: ”Ik ben al mijn hele leven gek op paarden. Helaas mocht ik van mijn ouders geen pony. En dat terwijl mijn opa en oma die náást ons woonden, al eens hadden aangeboden om een paard voor mij te huisvesten! Mijn opa en oma hadden namelijk een enorme lap grond en een schuur, dus het kon best… Maar mijn ouders konden een paard echt niet betalen, en ze waren ook bang dat mijn belangstelling voor paarden weer zou verdwijnen. Maar dat gebeurde nooit. Zo gauw als ik het zelf kon betalen, kocht ik mijn eigen paard. Ik was toen al getrouwd en had een kind, en het kon ook niet zo’n heel duur paard zijn, maar het was wel een eigen paard! Moe heette hij. Ik kocht hem voor 80 euro van een paardenhandelaar die veel mishandelde paarden had opgekocht van verschillende stallen en handelaren. Ik had best een wat levendiger paard kunnen kopen, maar omdat mijn ervaring met paardrijden bijna ‘nul’ was in die tijd, leek het mij verstandiger om een paard te kiezen dat er niet zomaar met me vandoor zou gaan. Moe was mooi kastanjebruin. We zagen hem op een paardenmarkt aan het begin van de lente, dus toen had hij zijn wintervacht nog. Onder die wintervacht bleek hij broodmager te zijn en onder de luizen te zitten. Maar ja, daar kwam ik later pas achter. Met goede voeding werd hij meteen veel levendiger. We hadden Moe in de stal bij een vriend neergezet, tot zijn eigen onderkomen op het erf van mijn ouders klaar zou zijn. Mijn opa was toen namelijk al overleden, dus van zijn schuur konden we geen gebruik meer maken. Moe knapte enorm op dankzij onze goede zorgen, en toen de zomer aanbrak, zag hij er prachtig en fit uit. Mijn jongere nichtje kon goed paardrijden, en van haar kreeg ik veel tips en adviezen. Aan het eind van zomer kon ik met Moe zelfs springen!

Moe was een Quarter Horse. American Quarter Horses is een paardenras dat ontstond toen Amerikaanse paarden in de 17e eeuw werden gekruisd met paarden die uit Europa, Arabië en noord-Afrika naar Noord-Amerika werden gebracht. Deze paarden werden veel gebruikt voor het bijeendrijven van vee, omdat ze ontzettend snel op korte afstanden konden rennen.

Moe was niet vergeten dat hij afstamde van de Quarter Horses, Iedere keer als we hem op één van de weilanden van mijn grootouders loslieten, probeerde hij ons bijeen te drijven, alsmaar rondjes om ons heen draaiend. Ik moest Moe verkopen toen ik hoogzwanger was van mijn tweede kind en niet goed genoeg meer voor Moe kon zorgen. Mijn toenmalige echtgenoot ruilde Moe voor een motorfiets. Of ik daar nóg om kan huilen? JA! Na mijn scheiding besloot ik de rijlessen te nemen die mijn ouders nooit konden betalen. Gelukkig was de Comstock Farms manege bij ons in de buurt. Uiteindelijk heb ik daar jarenlang springlessen gevolgd. Als ik heel eerlijk ben, moet ik toegeven dat ik daar ook best goed in werd! In deze periode van mijn leven schreef ik ’s avonds na mijn werk ook boeken. Dat waren boeken voor volwassenen. Mijn eerste boek ‘Love once in passing’ verscheen in 1981. Daarna kreeg ik een contract voor nog meer van dat soort boeken. De jaren daarna schreef ik meer boeken voor volwassenen waar ook paarden een belangrijke rol in speelden. Ik werd toen benaderd om een paardenboekenserie te schrijven voor jonge lezers, de serie die jullie nu kennen als ‘Volbloed’. De serie is bij heel veel jonge paardenliefhebbers heel goed aangeslagen, en ik wil dan ook zeker even zeggen hoe geweldig ik het vind dat de liefde voor paarden die ik in mijn boeken beschrijf, door jullie zo herkend wordt.

Eigenlijk dacht ik dat ik helemaal niet voor jonge lezers kon schrijven. Maar jullie hebben bewezen dat ik dat verkeerd zag, en ik bedank jullie voor de geweldige positieve reacties op de ‘Volbloed’-serie en andere paardenboeken!”

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.