Jaap-Wim van der Horst

In het voorjaar van 2006 verscheen het nieuwste boek van Jaap-Wim van der Horst: Voetbal is kicken! Een boek boordevol feiten, quizzen en grappige weetjes over voetbal. Het was niet het eerste voetbalboek van Jaap-Wim. Ook de serie FC Oostwijk is van hem. Daarnaast schreef hij ook over een zeilreis op de Waddenzee, Alle hens aan dek, en een deel, Piraten!, in de serie Op zoek naar dolfijnen. Al deze boeken zijn verschenen bij Uitgeverij Kluitman.

Dit interview is enige tijd geleden afgenomen met Jaap-Wim van der Horst. Hij in 2016 overleden.

Wilde je altijd al schrijver worden?
‘Iets leukers dan zelf verhalen schrijven kan ik niet bedenken. Ik schrijf al mijn hele leven! Opstellen op school, artikelen in de krant, sportverslagen voor het clubblad en ga maar door. Ik heb zelfs een paar keer zelf een boekje gemaakt, van begin tot eind. Eerst typen op de computer, dan printen en kopiëren, daarna alle blaadjes vouwen… Een keer was het een boekje met zelfbedachte recepten en dat heb ik toen vlak voor kerst rondgestuurd naar mijn familie en vrienden. Weer eens wat anders dan een kerstkaart!’

Was een van je ouders ook schrijver?
‘Nee, mijn vader maakte beelden van hout. Hij gaf handvaardigheid op de middelbare school. Mijn moeder maakt quilts en andere dingen van stof. Bij ons thuis deed iedereen wel iets creatiefs. Mijn twee oudere broers spelen al meer dan dertig jaar in allerlei bandjes, mijn zus speelt trompet bij een blaaskapel. Vroeger waren we soms met z’n allen muziek aan het maken thuis. Mijn opa, die nu al bijna 100 jaar oud is, schreef vroeger wel boeken. Die gingen over de natuur. Als hij een nieuw boek geschreven had, kreeg ik er een van hem, met een handtekening. Nu heeft mijn opa míjn boeken in de kast staan.’

Heb je zelf veel boeken thuis?
‘Dat mag je wel zeggen, ja. Ik heb zelfs te weinig kasten thuis om alle boeken neer te zetten. Gelukkig heb ik in Heiloo een groot kantoor: daar heb ik een heleboel boeken neergezet. Vroeger verzamelde ik al boeken en die heb ik nog steeds. Boeken wegdoen kan ik echt niet! Ik heb bijna alle delen van de Kameleon-serie bewaard. Ik gaf de boeken allemaal een nummer en ik maakte een kaartenbak van al mijn boeken. Daar ben ik nu maar mee gestopt. Dat is niet te doen. Elke week komen er wel nieuwe boeken bij.’

Wat vind je nou zo leuk aan schrijven?
‘Lekker fantaseren en dat dan opschrijven. Als ik met een verhaal bezig ben, lijkt het wel of de wereld om me heen er eventjes niet is. Dan zit ik helemaal in het verhaal. Maar dat gebeurt ook wel eens als ik het boek van een andere schrijver aan het lezen ben. Bij het nieuwste boek over voetbal, Voetbal is kicken! ging het wel een beetje anders. Toen moest ik eerst op internet en in boeken, tijdschriften en kranten eerst allerlei dingen opzoeken over voetbal. Daarna kon ik het boek pas gaan schrijven.

Dus die andere verhalen, zoals over FC Oostwijk en over de dolfijnen, heb je verzonnen?
Ze zijn niet helemaal verzonnen. Toen ik zo oud was als Elco van Putten en zijn ploeggenoten uit de D3 van FC Oostwijk, voetbalde ik zelf ook. Bij De Foresters in Heiloo. En later heb ik ook veel over voetbal geschreven voor de Alkmaarsche Courant. Het verhaal over de dolfijnen heb ik verzonnen. Het speelt voor een deel in Egypte: daar ben ik wel eens geweest en dat kon ik natuurlijk mooi gebruiken.

Heb je alleen op voetbal gezeten?
Nee, ook op gymnastiek en op judo. Later heb ik ook nog een paar jaar gebasketbald. Mijn favoriete sport was honkbal. Dat kon ik best goed, want ik heb vaak in het Noord-Hollands jeugdteam gespeeld. Toen ik voor de krant ging werken, had ik in het weekend geen tijd meer om te honkballen. Ik ben toen gaan softballen, dat was door de week. Met mijn team ben ik zelfs een keer derde van Nederland geworden.

Sport je nu nog zo veel?
Nee, jammer genoeg niet. Een paar jaar terug heb ik nog wel een paar keer per week hardgelopen, Maar nu heb ik het veel te druk met schrijven. Ik heb ook mijn eigen tekstbureau: daarmee werk ik voor allerlei uitgevers, zoals Uitgeverij Kluitman. Wat voor werk ik doe? Nou, ik vertaal bijvoorbeeld boeken uit het Engels, zoals Het Moerasmonster in de Kippenvel-serie.

Dus je bent alleen maar aan het werk?
Nou, zo erg is het ook weer niet. Ik ga graag op vakantie naar Frankrijk bijvoorbeeld, en ik hou van schilderen en lekker koken.

Heb je nog ander werk gedaan?
Na het gymnasium heb ik een opleiding gevolgd voor bibliothecaris. Maar ik heb na die school nooit in een bibliotheek gewerkt! In plaats daarvan ben ik verslaggever en redacteur geworden bij een krant en een paar weekbladen. Ik heb ook nog twee jaar bij een museum gewerkt en vijf jaar bij Uitgeverij Kluitman als redacteur. Nu heb ik al anderhalf jaar mijn eigen bedrijf: Tekstbureau De Gele Roos.

Dossier Jaap-Wim:

Woonplaats: Sinds 2006 Amsterdam.. Daarvoor een grootste deel van mijn leven in Heiloo en Castricum.

Geboortedatum en -plaats: 29 december 1959, Zaandam.
Opleidingen: Murmellius Gymnasium, Alkmaar Frederik Muller Academie, Amsterdam (bibliothecaris-documentalist).

Leukste vak op school: Eerst rekenen en wiskunde, daarna aardrijkskunde.
Vervelendste vak op school: Alle vreemde talen, omdat je daarbij zoveel woordjes uit je hoofd moest leren.
Beroep: Schrijver Overige beroepen: Journalist, medewerker van het Zuiderzeemuseum, redacteur bij Uitgeverij Kluitman.
Favoriet deel van mijn werk: Aan kinderen vertellen hoe boeken worden gemaakt en met hen praten over hun lievelingsboeken.
Hobby’s: Lezen, schrijven, koken, op reis gaan, schilderen, naar muziek luisteren.
Ik hou van: Lekker op de bank een boek lezen, koken met kinderen, naar boekwinkels gaan, schilderijen bekijken, op vakantie naar Frankrijk gaan.
Ik heb een hekel aan: Mensen die liegen.
Favoriete sporten: Hardlopen en wandelen in de bergen om zelf te doen; schaatsen (de 10 kilometer), voetbal (de doelpunten), wielrennen (bergritten) en honkbal (uit Amerika) om op tv naar te kijken.
Stomste sport: Alle sporten zijn leuk om zelf te doen, maar niet allemaal om naar te kijken: een tenniswedstrijd van drie uur vind ik niets aan, of het wereldkampioenschap kunstzwemmen bijvoorbeeld, daar zet ik de televisie niet voor aan.
Mijn favoriete eten: Zelfgebakken brood met geitenkaas, alle salades en Indonesisch eten
Wat ik echt niet eet: Vlees, vis, kip enzovoort. Ik ben vegetariër
Mijn eerste boek: De biologieboekjes die mijn opa heeft geschreven
Mijn favoriete kinderboeken: De Discus, De Kameleon, Harry Potter en nog véél meer.
Mijn website: www.de-gele-roos.nl

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.