Gordon Korman

Gordon Korman is geboren op 23 oktober 1963 in Montreal (Canada). Hij heeft filmwetenschappen gestudeerd in New York, en hier heeft hij ook zijn vrouw ontmoet. Inmiddels hebben ze samen twee kinderen. Tegenwoordig verdeelt Gordon zijn tijd tussen Toronto, New York en Florida. Hij heeft zo’n 45 boeken geschreven (in totaal zijn er ruim 4,5 miljoen boeken van Gordon verkocht) en er staan er nog heel wat in de planning. Zijn boeken zijn vertaald in het Frans, Zweeds, Noors en Chinees, en ook in het Nederlands.

Gordon Korman is de schrijver van de drie S.O.S.-boeken. Maar hoe is hij eigenlijk schrijver geworden? En waar haalt hij zijn ideeën vandaan?

Schreef u echt uw eerste boek al toen u twaalf was?
Ja, dat ging eigenlijk per ongeluk. Meneer Hamilton, de gymleraar bij ons op school, moest opeens Engels gaan geven omdat er niet genoeg leraren Engels waren. Meneer Hamilton had eigenlijk geen idee hoe hij dat moest aanpakken en liet ons de rest van het jaar maar zo’n beetje onze gang gaan. Daarover heb ik een boek geschreven. Het werd uitgegeven toen ik veertien was.

Hoe bedenkt u het onderwerp van een boek?
Dat is een combinatie van waargebeurd en fantasie. Ik begin altijd met iets dat echt gebeurd is en daar laat ik mijn fantasie op los. Zo wordt mijn verhaal vaak grappiger en beter. Als het boek af is, kun je bijna niet meer zeggen wat nou echt gebeurd is en wat niet.

Hoe wordt u door uw vrienden genoemd?
Op de basisschool noemden ze me Gordie of Gordo. Niet veel aan, hè? In de brugklas noemden ze me de G-Man. Kijk, dat vond ik pas echt gaaf!

Wat wilde u eigenlijk worden voordat u besloot om te gaan schrijven?
Toen ik twee was, wilde ik graag hond worden. Mijn ouders hebben wel eens verteld dat ik het avondeten altijd onder tafel opat, om alvast te oefenen.

Welk boek vond u het moeilijkst om te schrijven?
De drie S.O.S.-boeken waren een echte uitdaging. Eerst schreef ik grappige verhalen, maar dit zijn boeken vol actie en avontuur. Zes kinderen die schipbreuk lijden, die op een eiland moeten zien te overleven en de hele tijd in gevaar verkeren… Dat is spannend!

Wat is uw grootste blunder?
Toen ik 17 was, won ik de Air Canada Award, een prijs voor de meest veelbelovende jonge Canadese schrijver. De uitreiking vond plaats tijdens een deftig diner en daarom droeg ik een stropdas (wat ik anders nooit deed). Toen mijn naam werd afgeroepen, stond ik op. Na de uitreiking ging ik weer zitten en daar ging m’n stropdas… zó de saus in! Nou ja, er zaten maar vierhonderdvijftig mensen te kijken.

Heeft u een oplossing voor alle problemen in de wereld?
Welnee, waar moet ik zo’n oplossing vandaan halen? Maar ik geloof wel in de kracht van humor. Lachen lost misschien niets op, maar het maakt sommige dingen makkelijker te dragen. Blijf dus vooral lachen!

Wat zijn uw hobby’s?
Ik ga graag naar de schouwburg of de bioscoop, vind het heerlijk om tv te kijken en ben gek op kamperen, fietsen en wandelen.

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.