Brian Jacques

Brian Jacques is op 15 juni 1939 geboren in Liverpool en heeft daar zijn hele leven gewoond. Toen hij vijftien jaar oud was, besloot hij dat hij meer van de wereld wilde zien. Hij ging van school en meldde zich aan als matroos op een schip. Op deze manier heeft hij de hele wereld over gereisd, maar hij kreeg toch weer heimwee naar Liverpool. Daar heeft Brian Jacques allerlei baantjes gehad: hij was politieman, havenarbeider, folk-zanger in een band met zijn broers, acteur, vrachtwagenchauffeur en radiopresentator. Hij heeft het altijd lastig gevonden om de eindjes aan elkaar te knopen.

In de tijd dat Brian matroos was, begon hij zich af te vragen waar hij het liefste wilde zijn. En dan dacht hij niet aan exotische, tropische plaatsen, maar aan het park in Liverpool, waar hij in zijn jeugd altijd had gespeeld. Alleen stonden er geen huizenblokken omheen, maar hoge bomen, waarachter de rivier stroomde… Zo ontstond langzaam het Moswoud in zijn fantasie. Toen hij verhalen begon te vertellen aan de blinde kinderen in het instituut waar hij als vrijwilliger werkte, was het logisch om als achtergrond het Moswoud te kiezen, omdat dit de mooiste plaats was die hij zich kon voorstellen.

Hij schreef de verhalen met de hand op kringlooppapier, en het werd op het laatst zo’n pak, dat hij het altijd in een boodschappentas vervoerde. Op een dag, toen hij weer op weg was naar het blindeninstituut, ontmoette hij een oude vriend, Alan Durband, een bekende schrijver in Groot-Brittannië. Die vroeg of hij het verhaal over het Moswoud mocht lezen in zijn vakantie en kreeg de boodschappentas mee. Zonder dat Brian Jacques ervan wist, stuurde hij het verhaal naar zijn eigen uitgever, die meteen laaiend enthousiast was. Het verhaal werd uitgegeven onder de naam Redwall (in het Nederlands De Roodburcht). Het stond maandenlang boven aan de lijst bestsellers voor kinderen in Groot-Brittannië en was ook in Amerika een enorm succes.

Brian Jacques is een echte verteller. In zijn boeken gebeurt er veel en het is altijd duidelijk wie er goed is en wie slecht. Zo hoort het ook in een kinderboek, vindt de schrijver. Voor kinderen heeft de auteur een goede raad: ‘Gebruik je fantasie! De video’s die jij in je hoofd hebt, zijn onbetaalbaar. Als je bijvoorbeeld een saaie opdracht voor een opstel krijgt, zoals ”Schrijf een verhaal over hoe je bent opgestaan en naar school gegaan”, dan kun je schrijven: ”Ik stond op. Ik kleedde me aan”. Maar je kunt ook schrijven: ”Ik stond op om vijf uur, aan de late kant voor mijn doen, gooide de balkondeuren open en wachtte tot het dienstmeisje zou komen vragen wat ik vandaag wilde aantrekken. Eens even denken..”’

Brian Jacques is op 5 februari 2011 overleden. Hij is 71 jaar geworden.

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.