Auke Herrema

Auke Herrema is op 16 december 1956 geboren in Drachten. Dat ligt in Friesland, maar Auke spreekt geen Fries. Thuis sprak hij Nederlands, omdat zijn moeder uit Noord-Holland kwam. Zijn vader was wel een echte Fries, maar die begon altijd keihard te lachen als Auke Fries probeerde te spreken. Nou, dan leer je het wel af om Fries te leren.

Bovendien spraken de meeste kinderen uit Auke’s eigen straat met een zachte G. Zij kwamen uit Brabant en hun vaders werkten bij de grote Philips-fabriek die toen net in Drachten was gebouwd. Auke’s vader werkte daar ook. Hij was een soort uitvinder en heel veel dingen werden eerst op Auke en zijn kleine broertje uitgeprobeerd: hoe lang je voor een hoogtezon kan zitten zonder te verbranden, of het handig is om je haren elektrisch te kammen en elektrische kruiken voor in de winter. Op een dag kwam Auke’s vader thuis met een wel heel vreemd apparaat. ‘Dit is een elektrische tandenborstel,’ zei hij, ‘en wij mogen hem uit gaan proberen.’ Die tandenborstel was zo groot dat-ie haast niet in je mond paste. Auke heeft zeker drie maanden lang zere kaken gehad, maar hij heeft wel al in 1959 zijn tanden elektrisch gepoetst.

Toen Auke naar school ging, werden groep 1 en 2 nog kleuterschool genoemd. Daar had Auke het uitstekend naar zijn zin. Hij tekende iedere dag duikboten, maar alleen hij wist dat het echte duikboten waren. Niemand anders kon dat zien. Auke was een vrolijk kereltje totdat hij in 1963 naar de lagere school moest. Die school heette eigenlijk School 1 maar iedereen noemde het ‘De Broodtrommel’, omdat de school er zo raar uitzag. Zes lokalen op een rijtje met een gebogen dak erop. Alle kinderen uit Auke’s straat lachten hem uit, omdat hij naar zo’n stomme school moest. Zij gingen allemaal naar de Sint Lucasschool die er veel mooier uitzag en die zelfs een eigen gymlokaal had. School 1 was heel vreselijk.

In de klassen 1 en 2 (die nu groep 3 en 4 heten) had Auke een echte rotjuffrouw. Juf Hoekstra was net juf Kachel. Ze draaide heel hard aan je oren en schold Auke vaak uit voor domme natte dweil. Op ‘De Broodtrommel’ moest je ook nog heel ouderwets met een kroontjespen en inkt uit een potje schrijven. Auke baalde als een stekker. Hij had schriften vol blauwe inktvlekken terwijl zijn vriendje Clemens op de Sint Lucasschool gewoon een vulpen mocht gebruiken. Als je goed was en nul fouten had, kreeg je van juf Hoekstra een stempel in je schrift. Na drie stempels een poëziealbumplaatje en na drie poëziealbumplaatjes mocht je een dag lang met rode inkt schrijven. Nul stempels! In klas 3 (die nu groep 5 heet) had Auke nog steeds juf Hoekstra en nog nooit had hij ook maar één stempel gekregen. Juf Hoekstra vond Auke superstom en Auke vond juf Hoekstra heel gemeen. Hij hoopte dat ze vlug dood zou gaan.

Op een goede dag in november 1965 was juf Hoekstra plotseling verdwenen. Auke schrok daar toch wel een beetje van. Had hij haar misschien dood-gehoopt? In de plaats van juf Hoekstra kwam meester Dikkers. De eerste dag dat meester Dikkers voor de klas stond, mocht iedereen met rode inkt schrijven. Dat was een feest. De tweede dag dat meester Dikkers voor de klas stond, mocht je net als op de Sint Lucasschool met een vulpen schrijven. Sinds meester Dikkers vond Auke het weer leuk op school. Van de CITO-toets maakte Auke een rotzooitje. Het hoofd van school 1 vond dat Auke niet zo slim was, maar meester Dikkers zei: “Auke lijkt misschien wel stom maar dat is-ie niet.” Toen ging hij in 1969 naar het Drachtser Lyceum. Na de brugklas ging Auke naar 2-havo en van 2 -havo naar 3-Atheneum.

In 3-Atheneum kwam Kees naast Auke zitten. Kees was in 3-Atheneum blijven zitten en baalde behoorlijk. Maar omdat Auke altijd zo vrolijk was, viel de tweede keer 3-Atheneum voor Kees wel mee. Samen gingen ze naar 4-Atheneum. Daar bleef Kees weer zitten terwijl Auke wel overging. Zo kwam het dat Auke één jaar eerder uit Friesland vertrok dan Kees. Auke ging in 1975 naar Delft om Architectuur te studeren aan de Technische Universiteit. Hij miste Kees heel erg, maar één jaar later kwam Kees ook in Delft wonen. Hij ging studeren aan de Kunstacademie in Den Haag. Auke en Kees woonden in hetzelfde studentenhuis en hadden samen veel lol. Het studeren ging dan ook niet zo snel. Pas in 1983 was Auke klaar met studeren. Alleen was het toen crisis. Nergens was er werk voor architecten. Toen is Auke maar plaatjes gaan tekenen. Dat deed ie altijd al.

Meestal tekent Auke voor reclamebureaus. Daarmee verdient hij lekker veel centen. Maar het liefst tekent Auke kinderboeken. Hij vindt het onwijs kicken als er een boek met zijn tekeningen in de boekwinkel staat. Vaak gaat hij dan even naar binnen en zet dan het boek vooraan, zodat iedereen Auke’s tekeningen goed kan zien. Nog meer kicken is natuurlijk als je helemaal zelf een boek geschreven en getekend hebt. Nou dat heeft Auke gedaan.

Bolopiep ligt eruit en Bolopiep komt eraan. Het zijn geen stripboeken en het zijn ook geen leesboeken. Het zijn STREESboeken!Bolopiep ligt eruit werd in juni 2008 genomineerd voor de Hotze de Roosprijs. De prijs is vernoemd naar de Zaanse kinderboekenschrijver Hotze de Roos, van de Kameleon-boeken.

Auke woont in een groot huis met vier meneren. Behalve Auke wonen er: de oude Kees, een nieuwe Kees en Allard. In het huis zijn geen kinderen of andere huisdieren. Alleen vissen in een vijver. Reigers zijn daarom niet welkom. Allard heeft een speciale anti-reiger watermitrailleur gebouwd. Die gaat af als er een reiger bij de vijver landt.

Als ze zelf de tuin ingaan moeten ze niet vergeten om de watermitrailleur eerst uit te zetten. Allard is uitvinder. De nieuwe Kees is architect. De oude Kees is uiteindelijk geen kunstenaar geworden. Hij werkt nu in een huis waar kinderen wonen die niet meer bij hun eigen ouders mogen zijn. Auke en de oude Kees zijn dus allebei iets heel anders geworden dan waar ze voor op school hebben gezeten. Zo zie je maar weer. Je hoeft niet op school te zitten om later toch iets te kunnen.

Wil je nog meer weten over Auke, ga dan bij je meester of juf zeuren of Auke niet eens naar jouw klas mag komen. Juffen en meesters kunnen hem bestellen bij SSS in Amsterdam. Auke kan voor de klas erg goed vertellen over kinderboeken illustreren. Hij gaat dan ook live tekenen.

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.