Ze was 16: bijzondere oorlogsroman van Marlies Allewijn

Marlies Allewijn tekent contract Ze was 16

Marlies Allewijn

Marlies Allewijn (1977) heeft deze week het contract getekend voor een bijzondere oorlogsroman, die zich afspeelt in Zeeland. Het boek is toegankelijk voor een brede doelgroep vanaf 13 jaar. Ze was 16 is een verhaal over vooroordelen, jezelf durven zijn en keuzes maken. Het verschijnt in maart 2016 bij uitgeverij Kluitman.

 

1944
Janna uit Zeeland is zestien als ze in het voorjaar van 1944 plotseling moet gaan werken voor de Duitse militairen die in haar dorp zijn gestationeerd. En dat naast het huishouden en de zorg voor haar ouders. Als haar vrienden haar vragen ‘een klusje op te knappen’, zit Janna gevangen tussen twee vuren: blijft ze haar werk voor de Duitsers doen, die toch best aardig tegen haar zijn? Of kiest ze voor de onzekere zaak van het verzet? De ontmoeting met de mooie Willem brengt een lichtpuntje in de ellende.

Amsterdam
Zeventig jaar later wordt de dan zestienjarige ras-Amsterdamse Ize door haar ouders ‘verbannen’ naar dat stomme en suffe Zeeland, waar haar oma woont. Ize zit zó niet te wachten op een zomer vol saaie boeren. Bij haar oma thuis vindt ze een foto van Janna, een meisje dat erg op haar oma lijkt. Als die schrikt en Ize vraagt ‘dit hele verhaal’ met rust te laten, is Izes nieuwsgierigheid gewekt.

  • Reacties