Waargebeurd verhaal van een jongen die de jappenkampen overleefde, verschijnt voorjaar 2023 bij Kluitman


Auteur Elsbeth de Jager heeft bij uitgeverij Kluitman het contract getekend voor het indrukwekkende jeugdboek Kikkers, koffers en klapper - Het waargebeurde verhaal van een jongen die vier jappenkampen overleefde. De hoofdpersoon in het boek is de vader van de auteur, die als jonge jongen de jappenkampen overleefde tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië.

Kluitman-uitgever Mariska Budding: ‘Kluitman heeft de afgelopen jaren een mooi en belangrijk fonds opgebouwd met oorlogsboeken die interessant en toegankelijk zijn voor jongeren. Het verhaal van de vader van Elsbeth de Jager is een waardevolle toevoeging en geeft een levendig beeld van het leed dat een grote groep Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt, vaak ver van hun familie, in Nederlands-Indië.’

Kikkers, koffers en klapper
is gebaseerd op het leven van de vader van de auteur. Daartoe voerde ze veel gesprekken, had ze toegang tot authentieke documenten en reisde ze in 2019 met haar man naar Java om zelf de plaatsen te zien waar haar vader heeft gewoond, op school heeft gezeten en geïnterneerd is geweest.

KIKKERS, KOFFERS EN KLAPPER
De tienjarige Hugo woont met zijn ouders en zijn jongere zusje in Batavia. Hij houdt van sport en tuinieren, en droomt ervan om later te gaan varen. Aan het onbezorgde kinderleven van Hugo komt een einde als de Japanners Batavia binnenvallen. Scholen worden gesloten, er hangt een dreiging in de lucht en zijn vrienden zijn opeens verdwenen. Als Hugo’s vader in juni 1942 wordt opgepakt en naar een kamp wordt gestuurd, zet Hugo zijn talent als zakenman in om aan wat extra geld te komen om voor zijn moeder en zusje te kunnen zorgen. In 1942 worden ook Hugo, zijn moeder en zijn zusje geïnterneerd en komen ze in kamp Kramat terecht om van daaruit in 1943 te worden overgeplaatst naar het beruchte kamp Tjideng. Ook dan blijft Hugo naar manieren zoeken om geld te verdienen. Tot het moment dat hij dertien is. Dan wordt hij van zijn moeder en zusje gescheiden en naar een jongenskamp, Grogol, gebracht. Uiteindelijk komt hij in het vreselijke mannenkamp Tjimahi terecht. Daar moet hij in z’n eentje zien te overleven. Hugo denkt vaak aan zijn vader. Zou hij nog leven? En zijn moeder en zusje? Zouden ze ooit weer bij elkaar komen?

ELSBETH DE JAGER
Elsbeth de Jager woont in Leusden en werd in 1966 in De Bilt geboren. Ze studeerde Duitse Taal- en Letterkunde in Nijmegen, gevolgd door de hbo-opleiding Vertaler Duits in Utrecht. De Jager heeft sinds 2003 haar eigen Vertaal- en Tekstbureau. In 2011 werd haar eerste kinderboek gepubliceerd, dat, net als de meeste boeken die volgden, een maatschappelijk thema heeft. Haar prentenboek Ducky in de grote wereld is ten behoeve van vluchtelingen- en ontwikkelingswerk inmiddels in zeven talen vertaald. De Jager deelde deze boeken onder meer uit in verschillende vluchtelingenkampen.

Kikkers, koffers en klapper zal in maart 2023 verschijnen bij uitgeverij Kluitman.