Waargebeurd verhaal over een jongen die vier jappenkampen overleefde, verschijnt in maart bij uitgeverij Kluitman


Niet meer dan een nummer vertelt het aangrijpende en waargebeurde verhaal van de Nederlandse Hugo die vier jappenkampen overleefde. De hoofdpersoon in het boek is de vader van de auteur, Elsbeth de Jager. Hij overleefde als jonge jongen de jappenkampen in Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek verschijnt bij uitgeverij Kluitman en ligt vanaf 23 maart in de boekhandel.

Het boek is gebaseerd op het leven van de vader van de auteur. Daartoe voerde Elsbeth de Jager veel gesprekken, had ze toegang tot authentieke documenten en reisde ze in 2019 met haar man naar Java om zelf de plaatsen te zien waar haar vader heeft gewoond, op school heeft gezeten en geïnterneerd is geweest.

NIET MEER DAN EEN NUMMER
De tienjarige Hugo woont met zijn ouders en zijn jongere zusje in Batavia. Aan het onbezorgde kinderleven van Hugo komt een einde als de Japanners Batavia binnenvallen. Als Hugo’s vader in juni 1942 wordt opgepakt en naar een kamp wordt gestuurd, zet Hugo zijn talent als ‘zakenman’ in om aan wat extra geld te komen om voor zijn moeder en zusje te kunnen zorgen. In 1942 worden ook Hugo, zijn moeder en zijn zusje geïnterneerd en komen ze in kamp Kramat terecht. Via Tjideng en Grogol komt Hugo ten slotte in het kamp Tjimahi terecht. Daar moet hij in z’n eentje zien te overleven. Hugo denkt vaak aan zijn vader. Zou hij nog leven? En zijn moeder en zusje? Zouden ze ooit weer bij elkaar komen?

ELSBETH DE JAGER
Elsbeth de Jager woont en werkt in Leusden. Ze schrijft kinderboeken, romans en poëzie. Daarnaast is ze vertaler en taaltrainer Duits en Nederlands. In 2011 werd haar eerste kinderboek gepubliceerd, dat, net als de meeste boeken die volgden, een maatschappelijk thema heeft. Als docent van de Stichting Gastdocent WOII Z.O. Azië gaat Elsbeth scholen langs om het verhaal van haar vader Hugo te vertellen.

Klik hier voor meer informatie over dit boek.