Waargebeurd oorlogsverhaal (10+) van de Nederlandse Willem (87) verschijnt bij Kluitman


In maart verschijnt bij uitgeverij Kluitman De tulpenjongen van de Zweedse auteur Christina Wahldén. De tulpenjongen is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Nederlandse Willem (Wim in het boek), die net als zo’n 10.000 andere kinderen van 8 tot 12 jaar oud na de Tweede Wereldoorlog naar Zweden werd gestuurd om daar aan te sterken. Dit betreft een stukje geschiedenis waar nog niet veel over geschreven is.

DE TULPENJONGEN
Het is herfst 1945. De oorlog is net voorbij en de elfjarige Wim mag na de vreselijke Hongerwinter naar Zweden om daar aan te sterken. Hij gaat een jaar bij een gezin wonen met vijf kinderen, een hond en een kat. Onderweg ziet hij de verwoestingen van de oorlog. Dat is bij zijn aankomst in Zweden wel anders. Alles is nog heel en netjes, en er is eten in overvloed. Toch heeft Wim moeite om te wennen. Hij spreekt geen Zweeds en in zijn nare dromen is de oorlog nog niet voorbij. Zal het hem lukken om zich er thuis te voelen?

CHRISTINA WAHLDÉN
De Zweedse auteur Christina Wahldén, geboren in 1965, studeerde journalistiek in Göteborg en theater- en kunstgeschiedenis in Stockholm. Inmiddels werkt ze al 25 jaar als journalist voor de Zweedse ochtendkrant, waarvan 10 jaar als misdaadverslaggeefster. Ze publiceerde haar eerste boek in 1998 en heeft inmiddels tientallen boeken geschreven, voor zowel kinderen als volwassenen. In Zweden werd De tulpenjongen in 2018 beloond met een literatuurprijs voor kinderboeken. Het boek is gebaseerd op het leven van haar moeder, wier ouders Willem, een Nederlands jongetje, hebben opgevangen na de oorlog met wie ze altijd in contact zijn gebleven.

Klik hier voor meer informatie over De tulpenjongen en om het boek alvast te bestellen