Uitgeverij Kluitman verwerft rechten verhaal door Schindler gered meisje


Uitgeverij Kluitman heeft via de Amerikaanse uitgeverij Scholastic de rechten verworven van het zeer indrukwekkende jeugdboek My Survival. A Girl on Schindler’s List, waarvan de Nederlandse versie in april 2020 verschijnt. Het boek vertelt het waargebeurde verhaal van de inmiddels 90-jarige Rena Finder.

Uitgever Mariska Budding: ‘Het is zo ontzettend belangrijk dat er (jeugd)boeken blijven verschijnen over de Tweede Wereldoorlog. Helaas zijn er steeds minder mensen die er zelf over kunnen vertellen. Daarom is dit boek zo bijzonder. Een persoonlijk en waargebeurd verhaal, over een van de meest zwarte periodes uit de geschiedenis. Een jong meisje dat moest zien te overleven in gevangenschap, nooit zeker was of ze de volgende dag zou halen en uiteindelijk gered werd door ‘de vijand’.’

Oskar Schindler
Rena Finder was pas elf jaar toen de nazi's haar en haar familie – samen met alle andere Joodse families – op transport zetten naar het getto in het Poolse Krakau. Rena moest onder enorm slechte omstandigheden werken voor de nazi’s en kreeg nauwelijks te eten. Terwijl vrienden en familie werden afgevoerd, kwamen Rena en haar moeder bij Oskar Schindler terecht, een Duitse zakenman die Joodse gevangenen in zijn fabriek in dienst had en die – tegen de wil van de nazi’s in – zo goed mogelijk voor hen zorgde.

Totdat Rena en haar moeder ook werden gedeporteerd naar het concentratiekamp Auschwitz… Schindler bedacht een plan om ‘zijn’ gevangenen te laten ontsnappen uit de gruwelijke omstandigheden.

Onvergetelijke memoires
Dit boek is een aangrijpend verhaal over een tragedie, doorzettingsvermogen, hoop en overleven. Deze onvergetelijke memoires bevatten foto's uit Rena's persoonlijke collectie en laten jonge lezers kennismaken met een periode die we nooit mogen vergeten. Maar het is ook een voorbeeld dat er zelfs onder de meest vreselijke omstandigheden goede dingen gebeuren. Rena had ‘het geluk’ dat ze voor Oskar Schindler kwam te werken en dankzij hem de oorlog overleefde.

Een meisje op Schindler’s list. Het waargebeurde verhaal van Rena Finder verschijnt in april 2020 bij uitgeverij Kluitman.