Kluitman-auteur Maria Genova maakt corona-cyberquiz om tegen hackers te beschermen


'Hackers misbruiken de aandacht voor corona om computers over te nemen, bankrekeningen te plunderen en bedrijven plat te leggen. Vooral nu veel mensen thuiswerken en scholen digitaal onderwijs geven, biedt dat de cybercriminelen ongekende nieuwe mogelijkheden.' Dat zegt Maria Genova, cybercrimedeskundige en auteur van het jeugdboek What the h@ck. 

'Veel computers thuis zijn helemaal niet goed beschermd,' vertelt de cyberdeskundige. 'De afgelopen tijd zijn er tientallen phishingmails namens bekende organisaties opgedoken. Ook zijn er corona-kaarten met virussen en valse apps. Nederland is het meest kwetsbare land in Europa als het om digitale aanvallen gaat, bleek uit een recent onderzoek. Miljoenen Nederlanders zijn al slachtoffer geworden van cybercrime. Ook duizenden bedrijven en organisaties vielen ten prooi aan hackers, zoals de gemeente Lochem en de Universiteit Maastricht.'

Maria Genova gaf de afgelopen tijd tientallen lezingen over cybersecurity aan bedrijven en organisaties. Ze besloot haar kennis te gebruiken om een gratis tool te maken, die mensen digitaal weerbaarder maakt. Deze tool is een cyberquiz met bestaande voorbeelden over corona.

De quiz uitproberen? het kan hier: https://forms.gle/yRucH35FbQpJWNT79