Ellie Lust tekent samen met Stine Jensen contract voor jeugdboek bij Kluitman


Wat is goed en wat is fout? Ellie Lust en Stine Jensen schrijven samen aan een filosofisch jeugdboek over dit thema: Alles wat (niet) mag. De illustraties worden gemaakt door niemand minder dan Zilveren Penseel-winnaar Marijke Klompmaker. Het boek verschijnt dit najaar bij uitgeverij Kluitman.

Kluitman-uitgever Mariska Budding: ‘Een gouden auteurscombinatie voor een geslaagd filosofisch boek over goed en fout. Tijdens de brainstorm met Ellie Lust en Stine Jensen ontstond er iets magisch en unieks, wat niets anders kan opleveren dan een fantastisch boek over een onderwerp dat ons allemaal boeit en dagelijks bezighoudt. Kinderen en volwassenen zullen met het boek eindeloos kunnen ‘praten’ en het zal ongetwijfeld mooie en nuttige gesprekken opleveren. De kleurrijke illustraties van Marijke Klompmaker zorgen ervoor dat het niet alleen voor de geest, maar ook voor het oog een inspirerende reis wordt.’

ALLES WAT (NIET) MAG
Mag je een brood stelen als je arm bent? Of inbreken om een dier in nood te redden? Mag je een straf uitzitten voor een familielid? Dat zijn lastige vragen. Van een strafbaar feit spreek je als je iets doet wat niet mag volgens de wet. Denk aan: inbreken, iemand slaan of iets expres kapotmaken. Als je een strafbaar feit pleegt, krijg je dus een boete of straf. Maar of je je goed of juist slecht gedraagt, wordt niet alleen door de wet bepaald.

In dit boek leer je nadenken over hoe ingewikkeld het soms kan zijn om het goede te doen en om te weten wat dat goede dan is en waarom. Daar gaan we over filosoferen. En onthoud: we doen allemaal wel eens dingen die niet mogen. Ontdekken wat goed is en wat niet, hoort bij opgroeien en erachter komen wie je bent. Als je een keer iets fout doet, betekent dat niet meteen dat je een slecht kind bent, maar dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt. Je kunt elk moment van de dag besluiten om het goede te doen!

ELLIE LUST
Ellie Lust (Amsterdam, 1966) weet van jongs af aan al dat ze het politievak in wil. Ze volgt een opleiding aan de Politieacademie te Amsterdam en later de opleiding tot wijkagent. Ze volgt ook meerdere trainingen op het gebied van communicatie en woordvoering. Na ruim twintig jaar als politievrouw in Amsterdam ‘op straat’ te hebben gewerkt, wordt Ellie in 2007 woordvoerder bij bureau communicatie van de Amsterdamse politie. Ze wordt ook medeverantwoordelijk voor het proces opsporingscommunicatie.

In 2005 wordt Ellie bekend bij het Nederlandse publiek wanneer ze optreedt als politiewoordvoerder bij Opsporing Verzocht. Ze is daarna te zien in verschillende televisieprogramma’s, zoals Wie is de Mol?, Ellie op Patrouille, Ellie in de Handel, Ellie Lust: Bizarre Zaken en 112 Vandaag. In 2020 verscheen haar biografie Mijn jaren bij de politie. Alles wat (niet) mag – Het grote boek van goed en fout is haar kinderboekendebuut.
ellielust.nl

STINE JENSEN
Stine Jensen (Denemarken, 1972) is filosoof, schrijver en programmamaker. Voor kinderen schrijft ze boeken over zaken als gevoelens, opvoeden, identiteit en geluk. Ook schrijft ze inspirerende boeken voor volwassenen. Stine Jensens filosofische kinderboek Lieve Stine, weet jij het? werd bekroond met een Zilveren Griffel en Alles wat ik voel stond wekenlang bovenaan op de Kinderboekenbestsellerlijst. Stine is in 2022 benoemd tot bijzonder hoogleraar Publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Net als Ellie deed Stine mee aan Wie is de Mol?.
stinejensen.nl
lievestine.nl

MARIJKE KLOMPMAKER
Marijke Klompmaker woont en werkt in Groningen en heeft al tientallen boeken en tijdschriften geïllustreerd in Nederland en België. Ze tekent voor zowel kinderen als volwassenen. Het leukst aan illustreren vindt zij: de lezer verrassen, een nét iets andere invalshoek kiezen, als het kan met een beetje humor en de fantasie die zij in illustraties voor kinderen kwijt kan. Alles wat (niet) mag is het zesde boek van Stine Jensen dat zij illustreert.

(Leuk weetje: zowel Ellie, Stine als Marijke maken alle drie deel uit van een eeneiige tweeling.)

Alles wat (niet) mag verschijnt in het najaar van 2023 bij uitgeverij Kluitman.