Lida Dijkstra in de spotlights

ALLES WAT JE NOG NIET WIST VAN… LIDA DIJKSTRA

In de rubriek Auteur in de spotlights staat om de twee weken een auteur of andere creatieveling in ‘the spotlights’. Hierdoor leer jij de auteur/illustrator beter kennen.

Deze week in de spotlights: Lida Dijkstra

kinderboekenschrijfster Lida Dijkstra

Lida Dijkstra

Korte introductie
Lida Dijkstra studeerde kunstgeschiedenis en werkte in een museum, voor schrijven haar beroep werd. Ze heeft nu zo’n zeventig boeken op haar naam staan, in het Nederlands, maar ook in het Fries, haar moedertaal.
Naast prentenboeken en boeken voor beginnende lezers (op AVI-niveau) schrijft ze voor oudere jeugd. Bij die boeken laat ze zich graag inspireren door (kunst)geschiedenis, haar vroegere vakgebied.
Lida gaat regelmatig naar scholen en bibliotheken om te vertellen over haar werk.
Sinds 2015 is ze ook actief als Schoolschrijver.

 

 

Als ik een autobiografie van mijn leven zou schrijven, dan zou die heten…
Nooit uitgeleerd
Er valt zoveel te ontdekken over mensen, dieren, planten, het heelal, kunst, geschiedenis, verre landen… Elke dag leer ik weer iets nieuws. Soms kan ik dat heel goed gebruiken in mijn boeken, bijvoorbeeld over de kleine avonturier Dex Durfal. Dex gaat in deel 1 naar Peru, in deel 2 naar de Himalaya. Voor ik ging schrijven heb ik van alles over die landen uitgezocht.

Mijn raarste eigenschap is…
Ik ruik heel scherp. (Mijn man zegt dat ik wel als speurhond aan het werk kan.) Dat is fijn wanneer je door een bloementuin loopt, maar minder fijn als iemand achter je in de bioscoop al een weekje in dezelfde bloes loopt, bijvoorbeeld.
Ik heb het stopwoordje… Ehm… Ik merk het pas als ik mezelf op t.v. zie of op de radio hoor. Dan neem ik me voor daar iets aan te doen. Lastig, want het gaat vanzelf.
En het woord dat ik mooi/speciaal vind is…
Mam

Dex Durfal. De schedel van Kristal geschreven door Lida Dijkstra

Dex Durfal. De schedel van Kristal

Dex Durfal . Op jacht naar de Yeti geschreven door Lida Dijkstra

Dex Durfal . Op jacht naar de Yeti

Mijn favoriete quote is…
Durven is even de grond onder je voeten verliezen. Niet durven is jezelf verliezen.
Het is gezegd door de Deense filosoof Søren Kierkegaard (1813 – 1855)

Momenteel lees ik in het boek…
Schijnbewegingen van Floortje Zwigtman.

 

 

 

Lida Dijkstra, schoolschrijver

Lida Dijkstra, schoolschrijver

Mijn favoriete kinderboek is…
O nee… hoe moet ik nou kiezen tussen Het oneindige verhaal van Michael Ende, Het boek van Bod Pa van Anton Quintana, Het geheim van de keel van de nachtegaal van Peter Verhelst en Carll Cneut, Ik, Coriander van Sally Gardner en al die andere prachtige boeken die ooit geschreven zijn… Onmogelijk!

 

 

 

Mijn favoriete boekomslag is van het boek…
Het prentenboek De ongelooflijk bijzondere boekeneter van Oliver Jeffers heeft een ongelooflijk bijzondere omslag. Aan de achterkant van het boek mist een hap uit het karton. Heel grappig bedacht en uitgevoerd. Vanbinnen ziet het boek er ook prachtig uit, door het gebruik van een collage-achtige techniek met veel verschillende soorten papier.
Als ik nog maar één boek mocht lezen voor de rest van mijn leven, dan zou ik kiezen voor het boek…
De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten, verzameld door Gerrit Komrij. Bijna duizend pagina’s vol gedichten, daar kan ik wel even mee vooruit.

Als ik iemand uit mocht kiezen als mijn mentor, dan zou ik kiezen voor…
Marten Toonder, de schepper van o.m. Ollie B. Bommel en Tom Poes. Tekenaar, schrijver met een bijzonder taalgebruik en een wijs man.

Lida Dijkstra op bezoek in de klas

Lida Dijkstra op bezoek in de klas

  • Reacties