Lesbrief Erecode

Bij het boek Erecode van Alan Gratz is een lesbrief gemaakt.
Erecode gaat over Darius en Kamran, twee broers uit de Verenigde Staten. Als Darius in verband wordt gebracht met een terroristische aanslag en opduikt in filmpjes van een terroristische organisatie, is Kamran de enige die denkt dat hij onschuldig is – en de enige die het kan bewijzen.
Het doel van deze lesbrief is dat leerlingen nadenken over vooroordelen en de invloed daarvan. Ze leren daarnaast om een mening te vormen en te uiten.

Download hier de lesbrief.


Lesbrief Lang Leve Klein konijn

Deze lesbrief hoort bij het prentenboek Lang leve Klein konijn van Lida Dijkstra en Natascha Stenvert. Een vrolijk boek op rijm geschreven.

Klein Konijn is lief maar ook een beetje ondeugend. Dit nieuwe character van Lida Dijkstra en Natascha Stenvert zal ongetwijfeld snel veel kinderharten veroveren (en ook die van de ouders). De mooi geschreven versjes van Lida Dijkstra zijn heel prettig om voor te lezen en goed voor veel vrolijke momenten voor het slapen gaan. En wie sluit het schattige konijn dat Natascha Stenvert heeft getekend nu niet meteen in zijn hart?

Klein konijn komt eraan

Download de lesbrief


Lesbrief Alles wat ik voel

Deze lesbrief hoort bij Alles wat ik voel van Zilveren Griffel-winnaar Stine Jensen.

Alles wat ik voel is een boek dat kinderen bewust maakt van hun eigen gevoelens én hen stimuleert erover na te denken. Maar daarnaast biedt het ouders en leerkrachten ook een mooi handvat om allerlei emoties bespreekbaar te maken.
In dit boek staan 20 emoties centraal, die steeds worden ingeleid met een persoonlijk verhaal. In deze lesbrief worden de inleiding en vijf emoties behandeld. Het is handig om het inleidende stukje bij elke emotie steeds voor te lezen.
Daarna volgen vragen en activiteiten. De vragen zijn het meest geschikt voor een klassengesprek. Er is geen antwoordblad, want bij veel vragen geldt dat er geen goede of foute antwoorden zijn. De bedoeling is dat leerlingen door samen te praten of te overleggen met een klasgenoot op nieuwe ideeën komen.

Download de lesbrief


Lesbrief Feestje in mijn hoofd

Deze lesbrief hoort bij het boek Feestje in mijn hoofd van Stine Jensen

Dit is een lesbrief bij het boek Feestje in mijn hoofd, geschreven door Stine Jensen. Dit boek gaat helemaal over geluk. In ieder hoofdstuk staan vragen die zeer geschikt zijn voor een klassengesprek of een discussiekring. De rest van de opdrachten zijn ondersteunend bij een bepaald hoofdstuk en zijn het meest geschikt om klassikaal uit te voeren.

Download de lesbrief


Lesbrief Lieve Stine, weet jij het?

Deze lesbrief hoort bij Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Dit boek bestaat uit 20 brieven en antwoorden van filosoof Stine. Deze lesbrief bestaat uit zes lessen. Elke les begint met een brief uit het boek, die klassikaal gelezen kan worden. Daarna volgen vragen en activiteiten. De vragen zijn het meest geschikt voor een klassengesprek. Er is een antwoordblad, maar bij veel vragen geldt dat er geen goede of foute antwoorden zijn. De bedoeling is dat leerlingen door samen te praten op nieuwe ideeën komen.

Download de lesbrief

Download het antwoord blad


Lesbrief Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor

Deze lesbrief hoort bij Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor van Gertrud Jetten

In dit boek wil Iris niets liever dan bij haar verzorgpony Binkie zijn, ook al vindt ze zijn baas Erik eigenlijk een vervelende vent. Erik doet en zegt dingen waar Iris helemaal geen zin in heeft, maar ze vindt het moeilijk om voor zichzelf op te komen.

Deze lesbrief gaat over jezelf zijn, over grenzen aangeven en weerbaar zijn. De vragen zijn het meest geschikt voor een klassengesprek. Er is geen antwoordblad, want bij veel vragen geldt dat er geen goede of foute antwoorden zijn. De bedoeling is dat leerlingen door samen te praten of te overleggen met een klasgenoot op nieuwe ideeën komen.

Download de lesbrief leerkracht

Download de lesbrief leerling