Tips voor het maken van een goede boekbespreking

Een boek kiezen

De voorbereiding: het kiezen van een boek

Bedenk eerst heel goed over welk boek je een boekbespreking wilt gaan houden. Je kunt het beste een boek uitkiezen dat je leuk vindt (of vond) om te lezen.

Controleer daarna of je wel informatie kunt vinden over de schrijver. Je kunt kijken op de website van de uitgeverij waar het boek is uitgegeven of je kunt bijvoorbeeld op Google kijken of er iets over de auteur of over het boek zelf is geschreven. Ook kun je in de bibliotheek in naslagwerken gaan zoeken. Misschien kun je alvast kijken of er wat plaatjes zijn die je kunt gebruiken in je boekverslag. Doe je je boekverslag bijvoorbeeld over de serie “Op zoek naar dolfijnen” dan kun je op zoek gaan naar een plaatje over de soorten dolfijnen die voorkomen in die boeken. Op die manier weet je van te voren of je extra informatie kunt vinden.

Kijk ook bij de biografieën op onze website

Wat moet ik allemaal vertellen'

Een boekbespreking heeft vaak een bepaalde opbouw. Misschien heb je die meegekregen van je school. Een aantal onderwerpen wordt meestal standaard behandeld en moet worden vermeld in je boekbespreking. Hieronder zie je onderwerpen die je meestal moet noemen in je boekbespreking.

Titel
Wat is de titel van het boek' Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat' Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen'

De schrijver/auteur
Vaak moet je wat vertellen over de schrijver van het boek. Op de site van uitgeverij Kluitman kun je van meer dan 150 kinderboeken auteurs en illustratoren biografieën vinden. Als de auteurs zelf een site hebben dan staat er een link bij vermeld. Natuurlijk kun je ook op internet of in de bibliotheek verder zoeken naar informatie. Je kunt wat vertellen over het leven van de schrijver en bijvoorbeeld ook of hij/zij ook andere boeken heeft geschreven.

De illustrator
In sommige gevallen is er ook informatie beschikbaar over de illustrator van het boek. Het is dan natuurlijk ook leuk om daar wat over te vertellen. Dit maakt je boekbespreking nog completer. Het omslag van een boek is soms doorslaggevend bij het kiezen van een boek en het belang van de illustrator moet dus niet onderschat worden.

Wanneer is het boek verschenen'
(dit wordt niet altijd in de boeken vermeld)

Door welke uitgeverij is het uitgegeven'
Hier kun je ook wat over de (geschiedenis van de) uitgeverij vertellen. (Op onze site vind je die bijvoorbeeld op geschiedenis pagina.)

Is het een deel uit een serie' Of een losse titel'
Heeft de auteur meer boeken geschreven met dezelfde hoofdpersoon' Horen die titels bij elkaar' Dan spreek je van een serie.

Is het boek vertaald'
In sommige gevallen is een boek vertaald uit een andere taal. In dat geval kun je vertellen in welke taal het origineel is geschreven. Je kunt ook vermelden door wie het boek is vertaald.

Wanneer speelt het verhaal zich af'
Gaat het boek over iemand die heel lang geleden leefde of speelt het zich in de toekomst afspelen.

Waar speelt het verhaal zich af'
Speelt het zich in een dorp in Nederland af of in een stad in België' Of misschien wel op de maan'

Wat is het genre van het boek'
Oftewel: wat voor soort boek heb je gelezen' Een vrolijk of juist heel zielig verhaal' Of juist heel spannend of grappig' Of speelt het zich af in een fantasiewereld'

Waar gaat het boek over'
Vertel in het kort waar het boek over gaat. Je kunt ervoor kiezen om helemaal te vertellen waarover het gaat maar je kunt natuurlijk ook nog wat geheim houden. Bijvoorbeeld bij een detective kun je ervoor kiezen om niet te verklappen wie de dader was!

Hoofdpersonen en andere personages
Wie komen er voor in het boek' Wie is de hoofdpersoon' Wat voor iemand is de hoofdpersoon' En de andere personages'

Past de titel van het boek bij het verhaal'
Weet je door het lezen van de titel meteen waar het boek over gaat' Zegt de titel direct iets over de inhoud van het boek'

Wat vond je van het boek'
Vond je het leuk of misschien heel spannend' Of was het verrassend of viel het juist heel erg tegen' Is het een aanrader voor anderen om te lezen'

Een fragment
Het is leuk om te eindigen met een fragment uit het boek. Geen lang stuk maar gewoon een stukje wat het idee ondersteunt wat jij van het boek vond. Dus een leuk of misschien verrassend stukje of net dat spannende stukje voordat…

Tenslotte

Zorg dat je boekbespreking er netjes uitziet. Maak een omslag, een inhoudsopgave en vermeld als laatste ook waar je je informatie hebt gevonden. Deel de verschillende hoofdstukken duidelijk in. Lees je boekbespreking goed door en let erop dat er geen typefouten in zijn blijven staan.