Kinderboekenweek!

Binnenkort begint de Kinderboekenweek weer. Op 2 oktober is het zover. Voor ons is het een heel bijzondere Kinderboekenweek, want voor de eerste keer in de (lange) geschiedenis van uitgeverij Kluitman hebben wij het Kinderboekenweekgeschenk mogen maken. Harmen van Straaten is door de CPNB, de organisator van de Kinderboekenweek, uitgekozen om het geschenk te schrijven en illustreren.

Je zou kunnen denken dat een Kinderboekenweekgeschenk een boekje is dat een schrijver even snel tussendoor schrijft, omdat het maar zo klein en dun is. Maar dat is helemaal niet waar. Het Kinderboekenweekgeschenk is misschien wel het belangrijkste boek dat de schrijver in zijn hele carrière schrijft. Het is zijn visitekaartje. Zijn kans om heel veel nieuwe lezers te bereiken. Normaal gesproken worden er misschien 4.000 of 5.000 exemplaren van een kinderboek gedrukt. Van het Kinderboekenweekgeschenk zijn dat er bijna 400.000.

Heel even sloeg Harmen de schrik om het hart. Zou hij wel iets weten te bedenken voor het geschenk? Maar daar had hij niet bang voor hoeven te zijn. Als er iemand is die altijd overloopt van de ideeën, dan is het Harmen wel. Algauw bedacht hij dat hij over Super Jan wilde schrijven, omdat Jan een leuk personage is dat perfect bij de Kinderboekenweek past. Hij schreef een verhaal dat zo propvol leuke en spannende avonturen zat, dat het veel te lang was geworden. Dat werd schrappen dus, want een Kinderboekenweekgeschenk is 96 pagina’s en niet langer.

Toen het boek klaar was, kwam Harmen pas echt op gang. Want hij is ook heel goed in het bedenken van leuke acties, promotieactiviteiten en bijzondere extra’s. Zo is het hem gelukt om bij het Kinderboekenweekgeschenk een echt hoorspel te laten maken. Superleuk om naar te luisteren, maar ook geweldig voor scholen, die nu hun eigen hoorspel kunnen maken met de klas.

Natuurlijk gaat Harmen tijdens de Kinderboekenweek een tournee langs allerlei boekhandels maken. Maar dat niet alleen. Hij gaat ook de theaters in met cabaretier Pieter Derks. Dat wordt een heel speciale voorstelling die ook weer bruist van alle grappige ideeën die uit Harmens hoofd komen borrelen. Het publiek mag meedoen! Het is echt een aanrader voor iedereen met kinderen.

De Kinderboekenweek wordt een feestje en wij bij uitgeverij Kluitman gaan daar heel erg van genieten!

  • Reacties