De leukste boeken voor op vakantie

Heerlijk, zomervakantie! Lekker uitrusten en genieten van de zon. Vaak voor volwassenen hét moment om te beginnen aan dat boek dat al zo lang op je to-read lijstje staat. Maar ook voor kinderen is het fijn om tijdens de vakantie een avontuurlijk verhaal te lezen of weg te dromen in een fantasieboek. Daarnaast is het ook nog eens ontzettend goed voor de leesvaardigheid. Veel kinderen lopen tijdens de zomervakantie een leesachterstand op en het is daarom belangrijk om kinderen stimuleren om tijdens de vakantie te blijven lezen. Kluitman zet per leeftijd boeken op een rijtje die zeker in de smaak gaan vallen.

Peuters en kleuters

Bobbi op vakantie 
Bobbi is een populaire serie voor peuters vanaf twee jaar. De lieve verhaaltjes zijn op rijm geschreven. In Bobbi op vakantie gaat het kleine beertje kamperen. Hij speelt aan het strand, bouwt een echt zandkasteel en maakt natuurlijk ook nieuwe vriendjes. Een vrolijk prentenboek!
Sammie en Nele in Artis
Sammie en Nele gaan samen met de opa van Nele naar Artis. Nele wil het liefst meteen naar de giraffen: haar lievelingsdieren! Maar voor ze daar zijn, komen ze eerst nog heel veel andere dieren tegen. Bij elk verblijf valt wel iets te zien of te leren. Een prentenboek om urenlang naar te kijken.
5 jaar en ouder

Daan de voetbalkampioen
Daan zit sinds kort op voetbal en hij gaat zijn allereerste wedstrijd spelen. Dat is spannend en het valt nog niet mee! Ze staan al snel met 1-0 achter. Als Daan vlak voor het doel staat, krijgt hij een hoge bal. Die moet erin, denkt Daan. Hij kopt. Boem! Au! Dat was wel een heel harde bal. Daan ligt languit op het veld, maar dan hoort hij ineens roepen: ‘Daan, Daan, Daan!’ Plotseling staat hij op het veld tussen de spelers van Oranje. En ze rekenen op hem…
Het grote griezelboek
Harmen van Straaten heeft al veel avontuurlijke boeken geschreven. Hij neemt zijn lezers het liefst mee naar spannende plaatsen: een drakennest, een spookkasteel of zelfs de ruimte… Met Het grote griezelboek heb je drie boeken vol monsterlijk gegriezel in één! Met Glow-in-the-dark cover!
AVI-E3

Het kleine draakje vraagt om hulp
Als Roos lekker in haar bed ligt, hoort ze ineens iets tegen het raam tikken. Het is Piet het draakje! Piets moeder is gebeten door een slang. Kunnen Roos en Piet de slang vangen en het medicijn vinden om Piets moeder beter te maken? Een spannend verhaal met een gemene heks en prachtige sfeervolle illustraties van Mariëlla van de Beek.
AVI-E4

Stan en de negen rovers
In poëtische bewoordingen vertelt Jowi Schmitz hoe negen woeste rovers en het eenzame jongetje Stan vrienden worden en hoe de rovers Stan redden. De boeken in deze serie zijn fantasierijk en vrolijk, toegankelijk en uitdagend.

8 jaar en ouder

Merel Jansen
Nadat Merel onbewust ‘De Daad’ heeft verricht, wordt ze gekidnapt. De Daad (neuspeuteren en dan het snot opeten) laat namelijk zien dat je een piraat in de dop bent. Merel komt terecht in een wereld vol piraten en moet werken op De Woesde Made, een schip met de vreemdste bemanning ooit. De kapitein is een gemene wolf, die Merel niet wil laten gaan. Pas als ze samen met de andere piraten een schat heeft gevonden, mag ze naar huis. De zoektocht naar de schat voert de stoere Merel naar de gekste plekken. En dit allemaal in haar pyjama…
Sinterklaas voor grote kinderen
Sinterklaas voor grote kinderen is een (voor)leesboek dat de waarheid over Sinterklaas op speelse wijze onthult. ‘Door oudere kinderen onderdeel te maken van het geheim van Sinterklaas verandert de rol van het kind. Het Sinterklaasfeest wordt zo mogelijk nog leuker en spannender’ – Annette Mulder Kindercoach
10 jaar en ouder

George in het oneindige heelal
Stephen Hawking, de wereldberoemde wetenschapper, schreef de serie over George samen met zijn dochter Lucy. George is een normale jongen met een groot geheim. Hij kan namelijk door het heelal reizen en beleeft zo intergalactische avonturen ! Het boek bevat mooie foto’s en veel informatie over het heelal.
Blockbusters. Het Picasso Mysterie
Blockbusters is de serie van kunstkenner Manon Berns, en kan het beste beschreven worden als ‘Dan Brown voor jongeren’. De boeken gaan over de 11-jarige Storm en zijn beste vriend Jimi. Samen vormen zij de Blockbusters: een geheim genootschap van nieuwsgierige ontdekkers. In Het Picasso Mysterie vermoeden de Blockbusters dat het beroemde schilderij ‘De jongedames van Avignon’ van Picasso uit het restauratieatelier van Storms moeder gestolen gaat worden. Hun speurtocht naar de dader leidt hen helemaal tot in Parijs.
Marokko here we come
Marokko, here we come! Floortje de Mol is op wereldreis met haar ouders, haar broer Ruben en zus Katoo en hun demente oma. Ze hebben de jackpot gewonnen en zijn in één klap multimiljonair. Van het geld gaan ze de hele wereld over. Na Suriname en New York, reizen ze in dit boek af naar Marokko. Floortje heeft er zin in! Maar zoals altijd heeft de reis weer wat onverwachte wendingen in petto… Marokko, here we come! Is het derde deel over Floortje de Mol en haar familie. Het is een reisdagboek, landengids, scrapboek en verhaal ineen! Met veel informatie over Marokko en coole tips van Floortje.
12 jaar en ouder

Vlucht
Wat als je hele leven op zijn kop wordt gezet en je je vrienden, familie, school en alles wat je kent, moet achterlaten? Voor Sanne Evers wordt deze nachtmerrie opeens werkelijkheid als blijkt dat haar vader banden met de onderwereld heeft en hij gedwongen wordt om te getuigen tegen een van de gevaarlijkste criminelen van Nederland, Leo Dehler. Is het voor Sanne mogelijk om zich bij de situatie neer te leggen en haar beste vriendin Sophie en vriendje Deyan, zoon van Leo, achter zich te laten? Of neemt ze tegen beter weten in toch contact op met haar vrienden, waarbij ze de levens van haar familieleden op het spel zet?
Achter de maan
Salamanca maakt een roadtrip dwars door Amerika, samen met haar opa en oma. Ze heeft niet erg veel zin in om 3000 kilometer met haar grootouders in een auto door te brengen, maar toch heeft ze er alles voor over om op haar moeders verjaardag in Idaho te zijn: de plek waar haar moeder naartoe ging toen ze hen plotseling in de steek liet.
Om de tijd te doden, vertelt Salamanca onderweg verhalen over haar vriendin Phoebe, wiens moeder op een dag verdween maar uiteindelijk weer terugkwam. Het wordt een reis vol bijzondere verhalen, vreemde personen en onverwachte gebeurtenissen. Komen ze op tijd in Idaho, en heeft het verhaal dat Salamanca vertelt over Phoebe niet erg veel raakvlakken met haar eigen verhaal?

  • Reacties