Libris Bol.com Bruna Bestel dit boek!

Ze was 16

Ze was 16: Een oorlogsverhaal over vooroordelen, jezelf durven zijn en keuzes maken.

Gerdi Verbeet over Ze was 16

Het is belangrijk dat – zeventig jaar na de oorlog – verhalen als Ze was 16 verteld blijven worden. Ik las het in één adem uit. Zo levensecht.’ Gerdi Verbeet

De zestienjarige Janna uit Zeeland moet in het voorjaar van 1944 plotseling gaan werken voor de Duitse militairen die in haar dorp zijn gestationeerd. En dat naast het huishouden en de zorg voor haar ouders. Als haar vrienden haar vragen ‘een klusje op te knappen’, zit Janna gevangen tussen twee uitersten; blijft ze haar werk voor de Duitsers doen, die toch best aardig tegen haar zijn? Of kiest ze voor de onzekere zaak van het verzet? De ontmoeting met de knappe Willem brengt een lichtpuntje in de ellende.

 

Zeventig jaar later wordt de dan zestienjarige ras-Amsterdamse Ize door haar ouders ‘verbannen’ naar dat stomme en suffe Zeeland, waar haar oma woont. Ize zit zó niet te wachten op een zomer vol saaie boeren. Dan vindt ze een foto van Janna, een meisje dat erg op haar oma lijkt. Als haar oma schrikt en haar vraagt ‘dit hele verhaal’ met rust te laten, is Ize’s nieuwsgierigheid gewekt.

 

Lees het eerste hoofdstuk online

14.99
  • Recensies
  • Reacties
  • Serie

5 sterren recensie van Ze was 16 op deadline.nl

  In Ze was 16 beleef je een tweevoudig avontuur. Je verdwijnt helemaal in het boek en als je erin begonnen bent kun je niet meer stoppen. In Ze was 16 lees je hoe Janna zich als zestienjarige door de oorlog heen vecht. Ook lees je mee met de ietwat verwende tiener Ize. Zij is ook 16, maar haar verhaallijn speelt zich zeventig jaar later af. Met Ize lees je mee met hoe zij over de oorlog denkt en zie je maar weer dat wij er niks van weten. Zoals hoe zwaar de mensen in de oorlog het hebben gehad, en hoe hard je daadwerkelijk moest vechten om te blijven leven.

Verwende nesten

Ze was 16 sleurt je helemaal mee naar de oorlog en is geweldig geschreven waardoor je heel goed kunt meeleven met de hoofdpersonen. Ook leer je veel over een belangrijk stukje geschiedenis waarvan je niet eens zou weten dat het bestond. Wist jij namelijk dat zeeland na de oorlog een stuk kleiner is geworden?Je ziet hierbij ook dat wij eigenlijk gewoon verwende nesten zijn tegenwoordig, met het grootste probleem dat je telefoon leeg is of dat het net uit is met je vriendje. In Ze was 16 leer je wat echte vriendschap is, hoe het is om nou te vechten voor je leven en dat je nooit mag opgeven als je echt iets wilt. Maar ook dat de meest dappere mensen zich soms laten gaan, en dat alleen omdat de werkelijkheid te erg is. “De kou is weg, het schudden stopt, de pijn is weg.”

Harde waarheid

Marlies Allewijn laat met dit verhaal zien dat iets wat saai lijkt, toch heel leuk kan zijn. Doordat er al zoveel boeken over de oorlog geschreven zijn, zoals: Haar naam was Sarah, De boekendief en De tweeling zou je niet denken dat dit boek iets speciaals zou hebben. Marlies Allewijn heeft dit bijzonder geschreven doordat het verhaal zich in Nederland zelf afspeelt en door de verhaallijn in twee verschillende tijden te plaatsen. Ook is het bijzonder doordat Marlies Allewijn Ze was 16 heeft geschreven in de vorm van twee tieners. Ze was 16 is geen doorsnee verhaal. Nee, in Ze was 16 leer je de harde waarheid over de oorlog en het leven van nu.   Lees de volledige recensie op Deadline.nl


'‘Ze was 16’ is een mooi en interessant verhaal. De auteur laat zien dat alles niet zo zwart/wit is als het soms lijkt. Dat geldt zowel voor gebeurtenissen uit De Tweede Wereldoorlog als voor dingen die Ize in het nu beleefd. Soms moet je niet te snel klaarstaan met je oordeel, voordat je alles precies weet. De auteur heeft een prettige schrijfstijl, waardoor het verhaal fijn leest.' - Boekenbeschrijfster.nl Lees de volledige recensie online


Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.