Harmen van Straaten

Informatie over kinderboekenschrijver en illustrator Harmen van Straaten

Harmen van Straaten (Arnhem, 15 september 1958) was altijd al gek op tekenen. ‘Als kind won ik kleurwedstrijden. Maar ik dacht toen dat tekenen ”stom” was. Dat iedereen dat kon en dat je ook andere dingen moest kunnen.’ Daarom ging Harmen rechten studeren in Leiden.

Na zijn studie werd hij docent Recht aan de HEAO in Amsterdam. Maar dat werk beviel hem niet, en dus begon hij in zijn vrije tijd kinderboeken te illustreren. Nadat hij een paar jaar het illustreren had gecombineerd met zijn baan als jurist, besloot hij om de sprong te wagen en zijn brood te gaan verdienen als illustrator. Harmen heeft nu een mooie studio aan een gracht in Amsterdam en hij werkt voor uitgeverijen in Nederland, België, Groot-Brittannië en Duitsland.

Harmen van Straaten illustreerde ruim 400 boeken in binnen- en buitenland en schreef ruim vrijftig boeken voor alle leeftijden. Van prentenboeken voor de allerkleinsten, voorleesboeken, boeken voor 6+, boeken voor 9+, boeken voor 12+, tot romans voor 15-jarigen en ouder.

Harmen van Straaten is de afgelopen jaren drie keer getipt door de kinderjury en hij ontving een gouden appel van Bratislava voor zijn illustraties en werd bekroond met de gouden penseel van Japan ‘de Sankei grandprix award.’ In het najaar van 2011 ging bij theater Terra de musical Spuit elf in première. Een muzikale voorstelling over de grote heldendaden van een kleine dappere brandweerolifant.

Ter gelegenheid hiervan verschenen twee boeken over Spuit Elf
Spuit Elf grote heldendaden van een kleine brandweerolifant (prentenboek)
Spuit Elf, Lente, zomer, herfst en winter (voorleesverhalen)

Inmiddels heeft Harmen van Straaten meer boeken geschreven over Spuit Elf

Wil je meer lezen over Harmen van Straaten , Spuit Elf en de musical van Spuit Elf? Kijk dan ook eens op www.harmenvanstraaten.nl

Het allereerste boek dat Harmen zelf geschreven heeft, is Piraten. Het boek is bij Kluitman verschenen in de Klavertje Twee-serie.

Waarom illustreert Harmen eigenlijk kinderboeken?

‘Omdat ik al een beroemde oom heb, Peter van Straaten, die voor volwassenen in kranten, tijdschriften, kalenders en boeken tekent en ik niet met hem vergeleken wilde worden.’ Een andere oom van Harmen is trouwens ook heel bekend bij Kluitman-lezers. Dat is Gerard van Straaten, de illustrator van de Kameleon-serie. Inmiddels heeft Harmen zelf ook Kameleon-boeken geïllustreerd: de Kameleon junior.

Foto Harmen van Straaten: Chris van Houten


Harmen van Straaten Boeken Bekijk alle boeken

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.