Natasza Tardio in de spotlights

In de rubriek Auteur in de spotlights staat om de twee weken een auteur of andere creatieveling in ‘the spotlights’. Hierdoor leer jij de auteur/illustrator beter kennen.

Deze week in de spotlights: Natasza Tardio.

jeugdthrillerschrijfster Natasza Tardio

Natasza Tardio

Korte introductie:
Al zolang ik mij kan herinneren, hebben boeken mij gefascineerd. Boeken zijn voor mij altijd een manier geweest om op avontuur te gaan, terug te keren in de tijd, andere werelden te ontdekken, te ontsnappen uit gevangenissen en alles te beleven wat in werkelijkheid niet mogelijk was. Het zelf schrijven vloeide daar automatisch uit voort. Ik wilde creëren, de verhalen in mijn hoofd op papier zetten. Als kind las ik veel boeken van Kluitman en dat ik nu zelf publiceer bij Kluitman is voor mij nog steeds iets heel bijzonders. Ik schrijf zowel voor jongeren als voor volwassenen. Het schrijven voor jongeren vind ik een van de leukste dingen om te doen. Verder ben ik getrouwd, heb ik twee kinderen van 20 en 15, twee honden, twee katten en een kaketoe. Polar, mijn jongste hond van 2,5 jaar, is altijd bij me als ik aan het schrijven ben. Hij is sowieso altijd bij mij. Ik heb hem Polar genoemd, omdat hij precies op een ijsbeertje leek toen hij nog heel klein was. ?

Als ik een autobiografie van mijn leven zou schrijven, dan zou die heten… Ik ben geboren in Disneyland.

Mijn raarste eigenschap is… Dat ik twee tot vier uur per nacht slaap. Voordeel hiervan is wel dat ik heel veel kan schrijven. Wat ik overigens altijd doe met een vulpotlood of lekker ouderwets, op een schrijfmachine. Misschien ook wel een rare eigenschap, maar ik schrijf nog steeds het liefst op de ouderwetse manier. Schrijven op een laptop is voor mij prima als het om zakelijk schrijven gaat, maar bij creatief schrijven vind ik het schrijven op een computer echt iets wat ik pas doe zodra ik het verhaal rond heb en het creatieve proces grotendeels achter de rug is. Anders belemmert dit mij.

Ik heb het stopwoordje… Ik heb het even nagevraagd, maar volgens mijn gezin en beste vrienden heb ik geen stopwoordje. Volgens hen ken ik veel te veel woorden en vind ik het veel te leuk om al die woorden te gebruiken in plaats van één woordje steeds te herhalen. En het woord dat ik mooi/speciaal vind is… Het woord dat ik mooi/speciaal vind zijn er eigenlijk twee en het zijn beide buitenlandse woorden die niet in één Nederlands woord vertaald kunnen worden:

1. Saudade. Dit woord komt uit het Portugees en beschrijft het gevoel van naar iemand te verlangen van wie je heel veel houdt, maar die weg is. Ook kan het het vage en altijd aanwezige verlangen zijn naar iemand die niet bestaat of zelfs niet kan bestaan. Vrij hopeloos dus en tegelijkertijd prachtig. Als je schrijver bent tenminste.

2. Ya’aburnee. Dit is een Arabisch woord en beschrijft het gevoel van hoop dat je eerder zult sterven dan degene die je liefhebt, zodat je niet zonder die ander hoeft te leven.

Mijn favoriete quote is… Hoka hey! De betekenis hiervan is: vandaag is het een mooie dag om te sterven. Wat eigenlijk wil zeggen: leef in het moment en geniet.

Momenteel lees ik in het boek…
Ik lees altijd meerdere boeken tegelijkertijd. Momenteel lees ik Bones voor altijd van Kathy Reichs en De vierde dag van Sarah Lotz.

Jeugdthrillerschrijfster Natasza TTardio

Jeugdthrillerschrijfster Natasza Tardio

Mijn favoriete kinderboek is… We gingen bramen plukken, geschreven door Doris Buchanan Smith. Het is een verhaal over een jongen die bevriend is met Jamie. Jamie haalt altijd rare dingen uit en op een dag wordt hij gestoken door een bij. Iedereen denkt dat hij een grapje maakt als hij rollend op de grond valt en laat hem alleen, maar dan blijkt dat Jamie helemaal geen grapje maakt. Hij is allergisch voor bijen en gaat dood. Het verhaal laat zien hoe zijn beste vriend vervolgens omgaat met de dood van Jamie. Ik las het boek toen ik negen jaar was en het maakte veel indruk op mij.

Mijn favoriete boekomslag is van het boek… Jeetje, dat vind ik een hele lastige vraag. Ik heb zo veel boeken gelezen en dus al zo veel omslagen gezien. Het hangt ook erg van het genre af. Ik vind het omslag van Vrees me, van Tahereh Mafi, erg mooi. Een mooi omslag is een omslag dat het gevoel van het verhaal weergeeft. Overigens vind ik de omslagen van Kluitmans jeugdthrillerlijn natuurlijk ook erg mooi. Herkenbaar en toch is elk boek uniek.

Als ik nog maar één boek mocht lezen voor de rest van mijn leven, dan zou ik kiezen voor het boek… Poeh, wat een lastige vraag. Ik lees zo’n drie tot vier boeken per week en om dan één boek te moeten uitkiezen waarmee ik het moet doen voor de rest van mijn leven, dat is net zoiets als: kies één kledingstuk uit dat je de rest van je leven moet dragen. Geloof me, dat zou ik een stuk makkelijker vinden, hahaha. Maar goed, één boek, dat moet dus een boek zijn dat zich leent voor studie. Voor mij is er maar één boek dat hiervoor in aanmerking komt en dat is het Bardo Thödol, Bevrijding door Horen in de Tussenstaat. Ook wel bekend als het Tibetaanse Dodenboek. Ik ben zelf boeddhist en als boeddhist is het belangrijk om je bezig te houden met het moment van sterven, zodat je hierop voorbereid bent. Het lijkt me dus een uitstekend boek om de rest van mijn leven verder te bestuderen.

Als ik iemand uit mocht kiezen als mijn mentor, dan zou ik kiezen voor… Als schrijfmentor zou ik kiezen voor Stephen King. Zowel Stephen King als Roald Dahl zijn beiden een groot voorbeeld voor mij (geweest). De manier waarop zij schrijven, hoe zij een verhaal tot leven brengen, maar ook hoe zij door middel van één zin een verhaal compleet kunnen ombuigen, heeft mij enorm beïnvloed als schrijver. Ik zou het een grote eer vinden om Stephen King als schrijfmentor te hebben en denk dat ik heel veel van hem kan leren. Maar meer nog is het mijn grootste wens om ooit samen met hem een verhaal te mogen schrijven. Hem gewoon een keer te mogen ontmoeten en even met hem te praten is ook al oké, hoor. 😉

Jeugdthriller Vlucht van Natasza Tardio

Jeugdthriller Vlucht van Natasza Tardio

Vlucht
Wat als je hele leven op zijn kop wordt gezet en je je vrienden, familie, school en alles wat je kent, moet achterlaten? Voor Sanne Evers wordt deze nachtmerrie opeens werkelijkheid als blijkt dat haar vader banden met de onderwereld heeft en hij gedwongen wordt om te getuigen tegen een van de gevaarlijkste criminelen in Nederland, Leo Dehler. Is het voor Sanne mogelijk om zich bij de situatie neer te leggen en haar beste vriendin Sophie en vriendje Deyan, zoon van Leo, achter zich te laten? Of neemt ze tegen beter weten in toch contact op met haar vrienden, waarbij ze de levens van haar familieleden op het spel zet?

  • Reacties