Monica Maas in de spotlights

ALLES WAT JE NOG NIET WIST VAN… MONICA MAAS

In de rubriek Auteur in de spotlights staat om de twee weken een auteur of andere creatieveling in ‘the spotlights’. Hierdoor leer jij de auteur/illustrator beter kennen.

Deze week in de spotlights: auteur en illustratrice Monica Maas!

Monica Maas schrijft en illustreert kinderboeken

Monica Maas

Een korte introductie:
Monica Maas is geboren op Texel. Hier woont en werkt ze in haar atelier vlakbij het bos en het strand. Ze komt uit een creatief gezin met veel tekentalent. Ze was vier jaar kleuterleidster, maar door de grote hoeveelheid tekenopdrachten die volgden op het uitkomen van haar eerste prentenboek, werd ze in 1978 fulltime illustrator. Intussen heeft ze meer dan 150 boeken geïllustreerd en staan haar tekeningen o.a. op wens- en geboortekaarten, babybadjes, behang en stof. Deze producten worden over de hele wereld verkocht.

 

Voor uitgeverij Kluitman tekent Monica vanaf 2002 de serie over het beertje Bobbi en sinds enkele jaren schrijft ze ook de tekst voor de boeken. Intussen zijn er ruim 1,5 miljoen Bobbi-boeken verschenen. De serie is ook in het Chinees vertaald.

Als ik een autobiografie van mijn leven zou schrijven, dan zou die heten…
Als ze maar kan tekenen

Mijn raarste eigenschap is…
Een rare eigenschap kan ik niet bedenken, maar er zijn enkele min of meer ‘normale’ dingen die ik niet doe of heb gedaan. Ik heb bijvoorbeeld geen tekenopleiding gehad, eet geen vlees en vis en heb geen rijbewijs.

Ik heb het stopwoordje… En het woord dat ik mooi/speciaal vind is…
Volgens Vibeke, m’n jongste dochter, zeg ik vaak: ‘Kijk eens…’. Vooral buiten is er altijd wel iets dat de moeite waard is om te bekijken. Dat kan van alles zijn: een mooie lucht, een schaduw, een wolk spreeuwen…

Een mooi woord vind ik bleu, dat zei mijn oma over me omdat ik als kind zo verlegen was.

Mijn favoriete quote is…
Aan het werk.

Momenteel lees ik in het boek…
Hoewel ik van huis uit enorm gestimuleerd werd om te lezen, lukt me dat met mate. Ik tekende liever en dat geldt nog steeds. Gelukkig zijn er nu luisterboeken waar ik tijdens mijn werk veel plezier aan beleef.

Mijn favoriete kinderboek is…
Ik heb een kast vol kinderboeken. Mijn kleindochters, Ella en Cato, lees ik regelmatig Bobbi voor, maar ze willen ook graag Storm-Stina van de Zweedse Lena Anderson horen. Hun (en mijn) favoriet is op dit moment Bij Uil thuis van Arnold Lobel. Die verhaaltjes zouden aan alle kleuters moeten worden voorgelezen.
De tekeningen van Thé Tjong-King vind ik geweldig, evenals het werk van Fiep Westendorp. En natuurlijk de verzen van Annie M.G. Schmidt door haar vanzelfsprekendheid en nuchtere humor. Ik ben opgegroeid met haar bundel Op visite bij de reus, die kan ik nog steeds grotendeels uit mijn hoofd opzeggen.
Vroeger, als beginnend illustrator, keek ik veel naar de tekeningen van Peter Vos en Maurice Sendak. Door hun werk heb ik me toegelegd op pentekeningen: lijntjes en stippelwerk, soms met wat kleur. Dat was heel intensief, maar heerlijk om te doen.

Monica Maas schrijft en illustreert haar kinderboeken in haar atelier op Texel

Monica Maas in haar Atelier

Mijn favoriete boekomslag is van het boek…
Misschien wel het omslag van mijn eigen boek Souwtje, haar scheef gewaaide huis op een eiland. Ik merk steeds weer dat veel anderen geboeid zijn door die tekening.

Als ik nog maar één boek mocht lezen voor de rest van mijn leven, dan zou ik kiezen voor het boek…
De gulle boom van Shel Silverstein is mooi en geeft het leven prachtig weer. Of zijn gedichten uit Ik val omhoog. Die zijn grappig met onverwachte wendingen.

Als ik iemand uit mocht kiezen als mijn mentor, dan zou ik kiezen voor…
Mijn mentor en grootste fan was mijn man Henk. Hij keek altijd kritisch mee en bedacht allerlei leuke dingen rond mijn werk, zoals de Bobbi-dag bij ons in de tuin waar soms wel 650 Bobbi-fans naartoe kwamen. Hij heeft me onder andere gestimuleerd om behang en stof te ontwerpen en de boeken over Joupy de kleine zeehond te maken. Jarenlang werkte hij op Ecomare als hoofd dierverzorging en kon alles vertellen over zeehonden, vogels en vissen.
In september 2014 hoorden we dat hij ongeneeslijk ziek was en tot ons groot verdriet is Henk enige maanden later, op 31 december 2014, overleden aan de gevolgen van een hersentumor. Hij is 60 jaar geworden.
Na zijn overlijden kon ik na enige tijd de draad weer oppakken en heb het afgelopen jaar drie kinderboeken gemaakt waaronder Bobbi in de herfst en Bobbi en de baby.

Atelier van Monica Maas

Atelier van Monica Maas

  • Reacties