Marianne Witte in de spotlights

In de rubriek Auteur in de spotlights staat om de twee weken een auteur of andere creatieveling in ‘the spotlights’. Hierdoor leer jij de auteur/illustrator beter kennen.

Deze week in de spotlights: Marianne Witte

kinderboekenschrijfster Marianne WIitte

Marianne Witte

Korte introductie:
Marianne Witte (1951) woont op Texel en schrijft sinds 1996 kinderverhalen. In 2016 viert ze dus haar twintigjarig schrijverschap. In dat jaar komt toevallig ook haar twintigste boek uit. Naast het schrijven werkte ze in een boekhandel, in de kinderopvang en nu in de bibliotheek.

Als ik een autobiografie van mijn leven zou schrijven, dan zou die heten…
‘Eilandmeisje’. Omdat ik op Texel geboren ben en mij diep in mijn hart nog steeds een meisje voel.

Mijn raarste eigenschap is… Dat ik alles opschrijf. Overal in huis liggen pennen en volgeschreven briefjes. Met boektitels die ik beslist moet lezen, interessante websites, wachtwoorden, ideeën voor een verhaal, boodschappenlijstjes, wanneer het oud papier opgehaald wordt, hoeveel belminuten ik nog heb, dat ik nodig weer eens verse vis wil kopen, die ene vriendin moet bellen, een bijzonder museum, kortom: alles schrijf ik op. Handgeschreven letters stellen mij gerust.

Ik heb het stopwoordje… De eigenschap van een stopwoordje is dat je zelf niet weet dat je het gebruikt. Bij navraag zegt mijn dochter (1987) dat ik vaak kort ‘oe!’ roep. En dat op een hoog, verschrikt toontje. Kennelijk schrik ik dus nogal snel.

Kinderboekenschrijfster Marianne Witte

En het woord dat ik mooi/speciaal vind is…
Één woord dat ik mooi of speciaal vind bestaat niet, daar zijn er te veel van. Duinroosje, glimlach,
poes, salvia, aardbei en vergelijkbare feelgood woorden. Maar het mooist is denk ik toch het woordje
mama, toen mijn dochter dat voor het eerst kon zeggen.

Mijn favoriete quote is…
Ik heb er twee. Een Afrikaans gezegde luidt: ‘It takes a village to raise a child’. Ik gun elk kind een ‘dorp’
dat zich over hem/haar ontfermt en waar het veilig is. Een kind leert niet alleen van zijn ouders,
maar van iedereen om hem heen.
De tweede is een uitspraak van schrijver Oscar Wilde: ‘It is dull people who are brilliant at breakfast’. Daar moet ik altijd weer om lachen, want hoe dan ook is het positief. Saai en briljant gaan hand in hand.

Momenteel lees ik in het boek…
‘Ma’ van Hugo Borst. Korte stukjes over zijn rol als mantelzorger van zijn dementerende moeder.
Liefdevol, schrijnend en herkenbaar. Goed geschreven.

Mijn favoriete kinderboek is…
Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt. Dat zou iedere ouder aan zijn/haar kind moeten
voorlezen. Terwijl ik dit opschrijf, bedenk ik dat ik het nu metéén weer ga lezen na twintig jaar!

Mijn favoriete boekomslag is van het boek…
Sinds ik boeken schrijf ben ik elke keer zo nieuwsgierig naar de illustraties en naar het omslag. Het
voelt als een traktatie dat een illustrator zich door mijn verhaal laat inspireren. Als ik één omslag als favoriet bestempel, doe ik alle andere tekort. Op dit moment ben ik heel blij met het omslag van ‘poes moos en de draak’, mijn nieuwste boekje dat in augustus 2016 uitkomt. Katrien Van Schuylenbergh tekent heel grappig.

Marianne op de kinderboekenmarkt in Den Haag

Marianne op de kinderboekenmarkt in Den Haag

Als ik nog maar één boek mocht lezen voor de rest van mijn leven, dan zou ik kiezen voor het boek…
Een onmogelijke vraag, want ik wil juist elke keer een nieuw boek lezen. Behalve ‘100 jaar eenzaamheid’ van Gabriel García Márquez heb ik zelden een grote-mensen- boek herlezen. Geef me dan maar het Van Dale woordenboek (de Dikke Van Dale) mee, dat zijn wel drie delen, maar die horen bij elkaar. Lekker veel letters, daar kan ik een tijdje mee toe.

Als ik iemand uit mocht kiezen als mijn mentor, dan zou ik kiezen voor…
Paul Biegel. Hij heeft geweldige boeken geschreven en ik heb hem een paar keer de hand geschud. Als beginnend schrijfster keek ik huizenhoog tegen hem op, maar hij was heel toegankelijk en ontzettend aardig in de omgang. De laatste keer dat ik hem zag, was op het feestje dat de uitgeverij had georganiseerd ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag. Paul Biegel hield toen een ontzettend geestige toespraak. Een inspirerende man, als schrijver en als mens.

  • Reacties