Zelf een boek schrijven

Zelf een boek schrijven: Van idee tot boek
Omdat heel veel kinderen en jongeren bezig zijn met het schrijven van een kinderboek, en daar ook van alles over willen weten, geven we op deze pagina de daan-in-de-ruimte-fiona-rempt-natascha-stenvertantwoorden op vragen die jullie heel veel stellen.

Ik heb een boek geschreven! Kan ik het opsturen?

Dat kán op zich wel, maar lees wel eerst even het verhaal op deze pagina voordat je je verhaal opstuurt!

We ontkomen er niet aan om even een beetje ‘bot’ te doen. Hoe graag we het zouden willen: we hebben geen schrijfcursus, en onze redactie is geen schrijvers-helpdesk.

Stuur ons dus echt alléén je manuscript als jij en mensen in je omgeving vinden dat het best eens serieus(!) kans zou kunnen maken om te worden uitgegeven.
Kijk op de site bij www.kluitman.nl/manuscripten voor meer informatie. We hebben deze regels ingesteld omdat onze redactie anders wordt overspoeld met manuscripten waarvan helaas het allergrootste deel echt niet goed genoeg is.

Stuur ons dus geen manuscript met de vraag of we nog wat tips hebben. (Want dan vind je het zelf dus al niet goed genoeg…)
Stuur ons je manuscript als jij en anderen vinden dat dit echt zó geweldig is dat wij ons zouden moeten schamen als we het niet zouden uitgeven.

Als je wilt dat onze redactie je manuscript beoordeelt, lees dan eerst de richtlijnen voor het insturen van manuscripten en stuur het dan naar:
Uitgeverij Kluitman B.V.
Postbus 9000
1800 GR ALKMAAR
7444engelcvrrgbHoud er rekening mee dat het best lang kan duren voor je van de redactie antwoord krijgt.
Heb je je verhaal naar ons gestuurd en geen ontvangstbevestiging gekregen? Probeer het dan nog een keer. De kans is groot dat we het de eerste keer niet goed hebben ontvangen.

Wil je dat je verhaal door ons op deze website wordt geplaatst, mail het dan naar jouwverhaal@kluitman.nl. Je verhaal komt dan op deze pagina te staan.
“Als ik een boek heb geschreven, geven jullie het dan uit?”
(Met die vraag zullen we maar beginnen, om teleurstellingen te voorkomen) – We krijgen heel veel zelfgeschreven verhalen van kinderen en jongeren. Echt heel veel.

We vinden het heel leuk dat jullie zo enthousiast zijn en zoveel schrijven, maar… De kans dat je boek ook echt wordt uitgegeven, is erg klein.

“Oh. Mooi is dat. En waaróm geven jullie mijn boek dan niet uit?”
Veel jonge kinderboekenschrijvers lijken te denken dat een uitgeverij een bedrijf is waar je “gewoon” even je verhaal naar toe stuurt, en dan maken zij er wel even een boek van als je dat vraagt. Maar helaas: dat is dus niet zo.
Een uitgeverij beoordeelt het boek, en bepaalt dan of ze het ook echt willen uitgeven. We gaan namelijk eerst een hoop tijd en geld aan het boek besteden, en we willen wel een beetje zeker weten dat we dat geld ook weer kunnen terugverdienen, dat snap je vast wel.

Voor alle duidelijkheid: we vinden echt dat jullie héle leuke en soms ook góede verhalen schrijven. Maar het is eigenlijk nooit zó goed dat het ook geschikt is om als boek te worden uitgegeven.
Dat is helemaal geen schande, het is zelf heel logisch, als je er goed over nadenkt.
Als je jong bent, kun je nu eenmaal nog niet zo goed schrijven als een volwassene. Je zit tenslotte niet voor niets nog op school, je bent nog aan het léren!
Een goed verhaal schrijven is echt niet zo eenvoudig als het misschien soms lijkt. En troost je: er zijn eigenlijk ook niet zo heel veel volwassenen die een goed kinderboek kunnen schrijven!

“Wat bedoel je eigenlijk met “een hoop tijd en geld”? Ik heb dat boek toch al geschreven?”
Natuurlijk, jij hebt er ook al heel veel tijd ingestopt, maar dat is pas de eerste stap. Als wij besluiten dat we een boek gaan uitgeven, gaan wij er mee aan de slag. Als een schrijver een boek bij ons inlevert, is het namelijk echt nooit helemaal 100% “klaar”.

Even een paar héél vaak gestelde vragen…

Ik weet dat mijn boek nog niet goed genoeg is, maar ik wil het toch sturen zodat jullie mij tips kunnen geven. Kan dat?

Helaas, daar hebben we écht geen tijd voor. We krijgen heel veel manuscripten binnen, en we kunnen echt niet aan persoonlijke commentaren en/of tips beginnen.

Jullie hebben het over 40 pagina’s en 18.000 woorden. Maar ik heb veel meer/minder pagina’s met veel meer/minder woorden. Hoe kan dat dan?
De 40 pagina’s en 18.000 woorden zijn maar richtlijnen, om je een beetje een idee te geven. Dat wil dus niet zeggen dat jij precies 18.000 woorden moet gebruiken. Het aantal pagina’s van een boek wordt uiteindelijk bepaald door de vormgeving, de lettergrootte, etc. Daar hoef jij je als schrijver dus niet druk om te maken.

Maar als jullie toch geen boeken uitgeven die door jongeren worden geschreven, kan ik dus wel stoppen met schrijven?
Nee, natuurlijk niet! Ook als je boek nog niet ‘goed’ genoeg is om als echt boek te worden uitgegeven, vinden we het toch nog steeds heel leuk om jullie werk toegestuurd te krijgen!

image001Wil je dat je verhaal op de website komt, mail het dan naar jouwverhaal@kluitman.nl. Je
verhaal moet dan wel af zijn want we plaatsen alleen complete verhalen op de site.


“Kost het geld als je je boek wilt laten uitgeven door Kluitman?”

Nee, daar hoeft de schrijver niet voor te betalen. Wij bepalen eerst óf we het uitgeven, en als de boeken dan ook verkocht worden, krijgt de schrijver van óns juist geld voor zijn of haar werk.

“Hoe lang moet een verhaal zijn om als boek uitgegeven te kunnen worden?”
Dat hangt een beetje af van het soort boek. Als je voor hele kleine kinderen schrijft, zijn het vaak korte verhaaltjes met eenvoudige woorden. Een boek voor oudere lezers moet al gauw zo’n 18.000 woorden zijn. (Zoals je hierboven kon lezen gaat het hier om een richtlijn.)

“Hoeveel bladzijdes zijn 18.000 woorden dan? En hoe tel ik dat?”
18.000 woorden zijn ongeveer 40 volgetypte A-4 blaadjes. Als je een boek schrijft op de computer, kun je het programma vaak de woorden laten tellen.

 

Succes met schrijven!