Sieger Zuidersma

Informatie over illustrator Sieger Zuidersma

Hallo, mijn naam is Sieger Zuidersma.Ik ben geboren op 22 januari 1952 in Groningen. Toen ik nog klein was, kroop ik al met krijtjes en kleurpotloden door het huis. Tekenen was mijn grote passie. Dat was niet zo vreemd, want mijn vader is kunstschilder, dus was er genoeg teken- en schildermateriaal aanwezig. Mijn eerste kennismaking met tekeningen was vooral met strips. Boekjes van Flipje van Tiel, Sjors en Sjimmie, maar ook het vrolijke weekblad Donald Duck waren mijn eerste inspiratiebronnen. Als men mij vroeg, wat ik later wilde worden was het antwoord; “Walt Disney”.

Na de middelbare school ben ik gaan werken op reclameburo’s, en heb zo de verschillende kanten van het illustreren geleerd. Ik heb dus geen opleiding gevolgd voor het tekenen. Sinds 1981 ben ik zelfstandig illustrator en werk veel in opdracht voor verschillende bedrijven, waaronder reclameburo’s en uitgeverijen. Ik heb me gespecialiseerd in plaatjes met humor. Ook ben ik een beetje “Walt Disney” geworden, want naast het tekenen schrijf ik af en toe een verhaaltje voor het Vrolijke Weekblad. Het leuke van dit beroep is, dat je zelf kunt bepalen hoe laat je begint en ophoudt. Lekker uitslapen als je daar eens zin in hebt… nou ja, je moet je werk wel op tijd af hebben natuurlijk, anders heb je ontevreden klanten.

Wel is het vaak een “eenzaam” beroep, je zit meestal de hele dag alleen, collega’s zie nauwelijks, want die zitten ook alleen. Daarom heb ik met een aantal collega’s een beroeps (gezelligheids)vereniging opgericht; de Verenigde Oostindische Inkt Compagnie (VOIC). Nu komen we eens per kwartaal gezellig bij elkaar in een kroeg, even bijkletsen en zo. Deze vereniging is overigens alleen voor illustratoren, striptekenaars en cartoonisten uit Noord-Nederland, anders passen we niet meer in de kroeg.

Van je hobby je werk maken is uiteraard fantastisch, maar een mens moet ook een hobby hebben, zeg ik altijd. Bij mij is dat muziek. Ik toeter zelf graag op de tenorsax, en luister naar van alles. Ik houd van zowel klassiek als modern, maakt mij niet uit. Als ik er maar lekker op kan tekenen.

  • Gerelateerde boeken

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.