Maarten Wolterink

Hoi, ik ben Maarten Wolterink. Ik ben geboren in Leiderdorp in 1964. Van jongs af aan was ik de jongen in de klas die goed kon tekenen. (Misschien moet ik zeggen ‘goed voor mijn leeftijd’, want ooit heb ik werk uit mijn twaalfde jaar gezien en dat vond ik maar belabberd.)

Op de middelbare school heb ik op de mavo (nu vmbo-tl) en de havo tekenen als eindexamenvak gehad. Ik ben naar de kunstacademie in Rotterdam (tegenwoordig de Willem de Kooning Academie) gegaan omdat ik – op tennisleraar na – geen enkel beroep kon bedenken dat bij me paste. Ik ging er voortijdig af omdat ik te slecht was. Als kunstschilder moest je in die tijd abstract werken en dat ging me slecht af. Na die tijd ben ik voor mezelf als vormgever gaan werken met de eerste computerprogramma’s van Apple. Maar daarnaast ben ik altijd blijven tekenen voor vrienden en andere opdrachtgevers totdat ik niet meer vormgever hoefde te zijn en een echte cartoonist was geworden.

Al weer lang geleden rolden er twee stripboeken over de steden Heerlen en Eindhoven uit mijn vingers (van de linkerhand). Ik tekende de kinderboeken ‘Krokodillentranen’, ‘Een verrassing voor Sjimp’, ‘Ra Ra, welk dier ben ik?’, ‘Een schuilplaats voor onderduikers’ en natuurlijk voor Kluitman het ‘Allesboek over Reizen’.

Iedere week maak ik een aantal cartoons voor kranten in Leiden, Almere en steden in Noord-Holland. Omdat ik meer een cartoonist ben dan illustrator (meer grappenmaker dan mooie-plaatjes-tekenaar) past de reeks Allesboeken heel goed bij mij. Daar zit veel humor in naast de leuke kennis.

Met de digitalisering (ik teken op een scherm en verstuur alles per e-mail) zie je de opdrachtgevers zelden, ook al werk je vier jaar met ze. Gelukkig heb ik regelmatig contact met mijn beste vriend John Körver, die ook cartoonist is. We geven samen workshops cartoontekenen en doen ook samen aan cartoonsneltekenen. Dat is ter plekke grappen maken op onze tekencomputers tijdens bijeenkomsten. Een soort stand-up comedy maar dan met cartoons.

Met mijn vriendin Ashley, haar dochter en mijn jongste zoon woon ik in het centrum van Leiden.

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.