Harmen van Straaten

Harmen van Straaten (Arnhem, 15 september 1958) was altijd al gek op tekenen. “Als kind won ik kleurwedstrijden. Maar ik dacht toen dat tekenen ‘stom’ was. Dat iedereen dat kon en dat je ook andere dingen moest kunnen.” Daarom ging Harmen rechten studeren in Leiden.

Na zijn studie werd hij docent Recht aan de HEAO in Amsterdam. Maar dat werk beviel hem niet, en dus begon hij in zijn vrije tijd kinderboeken te illustreren. Nadat hij een paar jaar het illustreren had gecombineerd met zijn baan als jurist, besloot hij om de sprong te wagen en zijn brood te gaan verdienen als illustrator. Harmen heeft nu een mooie studio aan een gracht in Amsterdam en hij werkt voor uitgeverijen in Nederland, België, Groot-Brittannië en Duitsland.

Harmen van Straaten illustreerde ruim 400 boeken in binnen en buitenland en schreef ruim 50 boeken voor alle leeftijden.  Van prentenboeken voor de allerkleinsten, voorleesboeken, boeken voor 6+, boeken voor 9+, boeken voor 12+,  tot romans voor 15 jarigen en ouder.

Harmen van Straaten is de afgelopen jaren drie keer getipt door de kinderjury en hij ontving een gouden appel van Bratislava voor zijn illustraties en werd bekroond met de gouden penseel van  Japan  ‘de Sankei grandprix award.’ In het najaar van 2011 zal bij theater Terra de musical  Spuit elf in première gaan. Een muzikale voorstelling over de grote heldendaden van een kleine dappere brandweerolifant.

Ter gelegenheid hiervan zullen twee boeken over Spuit Elf verschijnen
Spuit Elf grote heldendaden van een kleine brandweerolifant (prentenboek)
Spuit Elf, Lente, zomer, herfst en winter (voorleesverhalen)

Wil je meer lezen over Harmen van Straaten , Spuit Elf en de musical van Spuit Elf, kijk dan ook eens op www.harmenvanstraaten.nl

Het allereerste boek dat Harmen zelf geschreven heeft, is ‘Piraten’, dat bij Kluitman is verschenen in de Klavertje Twee-serie. Waarom illustreert Harmen eigenlijk kinderboeken? “Omdat ik al een beroemde oom heb, Peter van Straaten, die voor volwassenen in kranten, tijdschriften, kalenders en boeken tekent en ik niet met hem vergeleken wilde worden.” Een andere oom van Harmen is trouwens ook heel bekend bij Kluitman-lezers. Dat is Gerard van Straaten, de illustrator van de Kameleon-serie. Inmiddels heeft Harmen zelf ook Kameleon boeken geïllustreerd: de Kameleon junior

Foto Harmen van Straaten: Chris van Houten

  • Gerelateerde boeken

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.