Gerda van Gijzel

Gerda van Gijzel werd in 1939 in Amsterdam geboren. Na de middelbare school volgde ze een studie op de kunstacademie. Hier ontwikkelde ze haar talent voor portrettekenen en mode-illustreren.

Nadat ze korte tijd bij een tekenstudio had gewerkt, besloot ze freelance te gaan werken. Ze trouwde, kreeg drie kinderen en werd al snel een begrip in de mode- en reclamewereld onder de naam Gerda van Tol. Onder deze naam illustreerde ze veel advertenties voor dames- en kinderkleding, o.a. voor Vroom en Dreesmann, C&A en Livera. Naast haar werk als mode-illustratrice werkte Gerda van Gijzel ook aan andere opdrachten. Ze ontwierp b.v. postpapier en geboortekaartjes, maar maakte in 1978 ook alle illustraties voor het boek bij de Teleac-cursus ‘Kleding maken’. In 1984 was Gerda’s hele werk – 25 jaar mode-illustraties – te zien op een overzichtstentoonstelling in het Confectie Centrum in Amsterdam. Met deze tentoonstelling sloot ze het tijdperk van het maken van modeadvertenties af. Vanaf dit moment begon ze ook weer te werken onder haar meisjesnaam Gerda van Gijzel.

In 1987 verscheen het boek De illusie van de Mode-tekening. In dit boek legde Gerda van Gijzel haar kennis en ervaring vast op het gebied van de mode-illustratie. Het boek werd gepresenteerd in het Haags Gemeentemuseum, bij de opening van de tentoonstelling van de aquarellen die ze speciaal hiervoor gemaakt had. Veel binnen- en buitenlandse opdrachten kreeg Gerda van Gijzel naar aanleiding van haar overzichtstentoonstelling 75 years of Morgan and Fashion. Deze tentoonstelling was in 1984 te zien in de Morganfabriek in Malvern. (Een Morgan is een Engelse sportwagen.)

Een paar jaar later kreeg Gerda van Gijzel, die intussen ook bekend was geworden als illustrator van boeken, van Uitgeverij Kluitman de opdracht voor het maken van nieuwe omslagen voor de Pietje Bell- en Dik Trom-serie, en voor Kruimeltje. In 1988 kwam Gerda van Gijzel in contact met Prins Bernhard. Het idee ontstond om een portret van de prins te maken. Uiteindelijk werd dit een serie van 16 portretten.

Gerda heeft ook haar eigen website: http://www.gerdavangijzel.nl/

  • Gerelateerde boeken

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.