Gitte Spee in de spotlights

ALLES WAT JE NOG NIET WIST VAN… GITTE SPEE

In de rubriek Auteur in de spotlights staat om de twee weken een auteur of andere creatieveling in ‘the spotlights’. Hierdoor leer jij de auteur/illustrator beter kennen.

Deze week in de spotlights: auteur en illustrator Gitte Spee

 

Gitte Spe schrijft en illustreert kinderboeken

Gitte Spee

Korte introductie
Gitte Spee is geboren op Java, een eiland in Indonesië. Toen ze 11 jaar oud was kwam ze naar Nederland. In het begin vond ze het hier koud en vreemd, maar nu wil ze nergens anders meer wonen. Na de kunstacademie, de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, heeft ze samen met collega’s (w.o. Gertie Jaquet en Georgien Overwater) een studio gedeeld in het centrum van Amsterdam. Nu werkt ze vanuit haar eigen atelier in Laren, met uizhct op eekhoorntjes en vogels.
Eerst heeft Gitte boeken van andere geïllustreerd maar later is ze zelf gaan schrijven.
‘Als je zelf schrijft en tekent, kun je een heel eigen wereld creëren.’
Haar boeken zijn in verschillende landen verschenen, o.a. Frankrijk, Duitsland, Zweden, Spanje, Verenigde Staten, Japan en Korea.

Rose de Rozenfee van kinderboekenschrijfster en illustratrice Gitte Spee

Rosa de Rozenfee

Als ik een autobiografie van mijn leven zou schrijven, dan zou die heten…
Van tekenen word ik gelukkig

Mijn raarste eigenschap is…
Tja, ik heb vast veel rare eigenschappen… Welke zal ik noemen?
Ik eet geen vlees, ik werk te veel, ik twijfel vaak…

 

 

Ik heb het stopwoordje… En het woord dat ik mooi/speciaal vind is…
Misschien en wellicht. Dat komt omdat ik zo vaak twijfel denk ik.

Mijn favoriete quote is…
Blijf altijd geloven in je dromen, want als je erin blijft geloven ga je er ook voor zorgen dat ze uitkomen.

Momenteel lees ik het boek…
Ruben Jablonski, een autobiografie over de belevenissen van een jongen in de tweede wereldoorlog.

Mijn favoriete kinderboek is…
Er zijn veel mooie kinderboeken, moeilijk om te kiezen. Toen ik kind was woonde ik in Indonesië, daar waren geen Nederlandse kinderboeken te krijgen, alleen tweedehandse van lang geleden. Zo heb ik genoten van ‘Kruimeltje’ en de boeken van Jules Verne, zoals 20.000 mijl onder zee, Rond de wereld in 80 dagen en Michael Strogof, koerier van de Tsaar. En bij Alleen van de wereld moest ik huilen.

Mijn favoriete boekomslag is van het boek…
Bedoel je van mijn eigen boeken? Daar hoort het omslag van Een droomjaar met Rosa de rozenfee zeker bij.

Als ik nog maar één boek mocht lezen voor de rest van mijn leven, dan zou ik kiezen voor het boek… Nee daar moet ik niet aan denken, maar één boek voor de rest van mijn leven! Dan zou ik zelf verhalen gaan bedenken, zelf boeken gaan schrijven, zodat er toch meer boeken waren dan die ene.

Als ik iemand uit mocht kiezen als mijn mentor, dan zou ik kiezen voor…
De tekenaar van de Winnie de Poeh boeken, Ernest Shepard! Dus niet de Disney-versie, hoewel die ook leuk is. Maar de pentekeningen van Shepard vind ik geweldig. De dieren zijn zo liefdevol getekend en de landschappen zijn zo mooi.

Illustratrice en schrijfster Gitte Spee

Illustratrice en schrijfster Gitte Spee

  • Reacties