Daniëlle Futselaar in de spotlights

In de rubriek Auteur in de spotlights staat om de twee weken een auteur of andere creatieveling in ‘the spotlights’. Hierdoor leer jij de auteur/illustrator beter kennen.

Deze week in de spotlights: Daniëlle Futselaar

Korte introductie:
Mijn naam is Daniëlle Futselaar. Ik woon samen met mijn man en onze katten in Arnhem aan de rand van het bos. Misschien komt het daardoor dat ik nog steeds geloof in elfjes en trollen, want volgens mij wonen er een paar bij ons in de tuin. Paulus de Boskabouter is ook in dit zelfde stuk bos ‘geboren’ dus je weet maar nooit. Daarnaast hou ik ook van astronomie en wetenschap, dat is weer mooi voor de balans.

15 jaar geleden ben ik zelfstandig ontwerper/illustrator geworden, en hoewel ik me soms afvraag wat ik me toen op mijn hals gehaald heb (ik ben echt niet goed in administratie en dat soort dingen) heb ik er nog geen dag spijt van gehad, omdat ik nu de leukste job heb die er bestaat. Met het illustreren van kinderboeken is er een kinderdroom voor me uitgekomen, want dat is toch wel het allerleukste dat er is.

 

Daniëlle Futselaar illustreert kinderboeken voor Kluitman

Daniëlle Futselaar

Als ik een autobiografie van mijn leven zou schrijven, dan zou die heten…
“Grotendeels ongevaarlijk”

Mijn raarste eigenschap is…
Haha! Nou daar heb ik er volgens mij een heleboel van! Maar wat illustreren betreft heb ik een hele hardnekkige: Als ik met een illustratie bezig ben, dan ben ik dus echt een verslaafde. Ik kan er dan bijna niet meer mee stoppen, en dan teken ik rustig door tot 4 uur ’s nachts om de volgende dag weer vroeg op te staan en verder te gaan, tot het af is… Het is maar goed dat mijn man me af en toe achter mijn tekenwerk vandaan sleurt.

 

Ik heb het stopwoordje… En het woord dat ik mooi/speciaal vind is…
“Zeg maar”… erg vind ik dat joh! Soms zeg ik dat wel twee keer in een zin. Ik heb het zelfs wel eens twee keer achter elkaar gezegd “Zeg maar, zeg maar”. Vroeger was het “weet je wel” maar daar ben ik gelukkig vanaf. Ik zeg ook wel vaak het woord “precies” en als ik dat zeg, hoor ik het mezelf zeggen als ‘psies’. Dat valt me iedere keer weer op.

Het woord dat ik gebruik als ik iets echt heel mooi vind is:
(als ik echt iets heel mooi vind, dan word ik meestal juist even stil)

Mijn favoriete quote is…
“De hele wereld is een circus als je er op de juiste manier naar kijkt. Elke keer als je een handje vol stof oppakt, en dan niet het stof ziet, maar een mysterie, een mirakel, daar in je hand, elke keer als je stopt en denkt “ik leef, en leven is fantastisch!” Elke keer als dit gebeurt, dan ben je onderdeel van het circus van Dr. Lao.”

Deze quote (vertaald uit het Engels) komt uit de film “The seven faces of Dr. Lao” door George Pal.

Daniëlle Futselaar met Jon Jenkiins van NASA

Daniëlle Futselaar met Jon Jenkins van NASA

Momenteel lees ik in het boek…
Ik lees op het moment afwisselend in 3 boekjes. Dat zijn: “Bang” van Youp van ’t Hek, “Taal is zeg maar… nog iets” van Paulien Cornelisse en “Mijn achterlijke kat Lola” van Sylvia Witteman. Ik kies dit soort boekjes op gewicht want het liefst lees ik in bad en dan is een zwaar, dik boek lastig 😉 Het boekje “Mijn achterlijke kat Lola” heb ik gekocht omdat ik moest lachen om de titel en het plaatje op de cover… Wij hebben namelijk ook zo’n kat die aan deze omschrijving voldoet alleen heet zij Kyra!

Mijn favoriete kinderboek is…
Och, er zijn toch zo veel leuke kinderboeken gemaakt, daar kan ik er niet maar ééntje uitkiezen. Maar ik heb wel een paar favorieten uit mijn eigen jeugd. Die heb ik ook nog steeds in mijn kast staan. Dat zijn: De A van Abeltje, Spaghetti van Menetti en Diederik uit het blik. Heerlijk zijn die boeken!

Mijn favoriete boekomslag is van het boek…
Er zijn zoveel interessante, mooie of grappige covers gemaakt dat ik met geen mogelijkheid daar maar ééntje uit kan kiezen. Ik vind bijvoorbeeld de covers van Harry Potter erg mooi, maar ook de klassieke omslagen van bijvoorbeeld Jules Verne boeken. Van de boeken die door Kluitman uitgegeven worden vind ik bijvoorbeeld de covers van “Merel Jansen” en “Sinterklaas zonder baard” heel leuk gemaakt, en ook die van Sammie en Nele bij van Gogh… en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan!

Als ik nog maar één boek mocht lezen voor de rest van mijn leven, dan zou ik kiezen voor het boek…
Het oneindige verhaal? Dat is een beetje een grapje natuurlijk, maar ik moet zeggen dat ik dit boek echt geweldig vond. Uiteraard was het boek veel beter dan de film (hoewel die ook leuk was) Ik zou dat verhaal nog best wel een keer willen lezen. Maar, nog maar één boek lezen voor de rest van mijn leven, dat lijkt me een vreselijke straf.

Als ik iemand uit mocht kiezen als mijn mentor, dan zou ik kiezen voor…
Oh wat lastig. Er zijn zo veel mensen die me inspireren. Maar als ik er dan eentje uit moet kiezen, dan kies ik voor Brian Froud.

Daniëlle Futselaar Presentatie Astronomie art

Presentatie Astronomie art

  • Reacties