Libris Bol.com Bruna Bestel dit boek!

De jongen die tien concentratiekampen overleefde EBOOK

GEBASEERD OP EEN WAARGEBEURD VERHAAL

Ik keek door de kieren van de kruipruimte. Goeth kwam dichterbij; glimmende laarzen en een onberispelijk zwart uniform. Een van zijn honden spitste zijn oren en keek mijn kant op. Ik kroop achteruit, bij de muur vandaan. ‘We zitten in de val. We moeten hier uit. We moeten weg.’ Ik stikte bijna van angst.
‘Maar waar naartoe?’ fluisterde Thomas. ‘Als we naar boven kruipen, vinden ze ons hier in de barak.’ ‘Dat kan me niet schelen, als ze ons hier maar niet vinden.’ ‘Hij vermoordt ons. Goeth vermoordt ons!’ zei Thomas. ‘Of hij vermoordt ons of hij vermoordt ons niet,’ zei ik. ‘Maar als hij ons hier vindt, vermoordt hij ons zeker!’
Ik drukte me op en kroop naar boven. Ik hapte naar lucht, ademde diep in. Als ik echt wilde overleven, moest ik snel zijn. Mijn hart klopte in mijn keel, maar ik leefde en door het kloppen van mijn hart wist ik dat ik wilde blijven leven.

De joodse Yanek is tien jaar als de Duitsers in 1939 Polen binnenvallen. Langzaam maar zeker verandert zijn vertrouwde leven in een verschrikkelijke nachtmerrie. Alles wat hij bezit en liefheeft, wordt van hem afgepakt en uiteindelijk wordt Yanek zelf in een concentratiekamp geplaatst. Terwijl de Tweede Wereldoorlog om hem heen woedt, spreekt Yanek met zichzelf af dat hij niet zal opgeven, wat er ook gebeurt.
Hij wordt uitgehongerd, gemarteld en uitgebuit door de afschuwelijke Amon Goeth en het nazi-monster Josef Mengele. Hij wordt van concentratiekamp naar concentratiekamp gestuurd, legt op blote voeten honderden kilometers af door de sneeuw en werkt zo hard dat hij er letterlijk bij neervalt. Hij kijkt de dood keer op keer in de ogen. Maar ondanks dat blijft de sterke Yanek zich focussen op één doel: overleven.
Lukt het Yanek om de hoop niet te verliezen – en vooral, om niet te vergeten wie hij is?

Alan Gratz is een succesvol, Amerikaanse auteur en heeft voor zijn boeken diverse prijzen in ontvangst mogen nemen. Voor een van zijn meest bekende werken, The Brooklyn Nine, ontving hij onder andere de Chicago Public Library Best Books
of 2009 en de Library Media Connection 2009 Editor’s Choice Award en werd hij genomineerd voor 12 andere prijzen. Yanek – of Jack zoals hij nu heet – Gruener woont samen met zijn vrouw in New York en trekt met haar het hele land door om jongeren te vertellen over hun ervaring met de holocaust en het belang van het herdenken.

Geschikt voor zowel jongere als volwassen lezers.

Voor liefhebbers van ‘Haar naam was Sarah’ en ‘De jongen in de gestreepte pyjama’.

9.95
  • Recensies
  • Reacties
  • Serie

''Ik vind het een heel mooi boek. Het is geschreven vanuit Yanek zelf en daardoor krijg je een heel goed beeld van hoe de mensen zich voelden in de verschrikkelijke kampen en kan je je heel goed inleven in zijn persoon en in het verhaal. Op een gegeven moment kijken ze er niet meer van op als er weer iemand vermoord wordt. Daaraan zie je hoe hun leven wordt beïnvloed door de oorlog en hoe ze daar nog hun hele leven last van zullen hebben. Je leert van dit boek hoe vreselijk het was.'' - Irene Hofman, 13 jaar.


Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.