Manuscripten beoordelen

Elk jaar krijgen we zo’n duizend nieuwe manuscripten binnen bij Kluitman. Duizend! Dat zijn dus duizend mensen die veel tijd, aandacht, fantasie en emotie hebben gestoken in een verhaal. Die uren hebben zitten schrijven achter hun bureautje. Er zitten lange verhalen bij en korte, superspannend of juist heel grappig, prentenboeken voor peuters en zesdelige series voor Young Adults (en eerlijk is eerlijk: best wel goede, maar ook heel slechte). Wij vinden het superleuk om te zien dat er zo veel mensen bezig zijn met verhalen bedenken en schrijven, en dan ook nog de ambitie hebben om het boek gepubliceerd te krijgen.

Toch zijn er elk jaar maar een paar manuscripten bij wie het zover komt dat ze uiteindelijk als een boek in de winkel komen te liggen. Dat is niet omdat wij het leuk vinden om al die enthousiaste schrijvers af te wijzen. Maar bij het beoordelen van de ingezonden manuscripten móéten we superstreng en kritisch zijn. Op jaarbasis geven wij gemiddeld zo’n 60 tot 70 nieuwe boeken uit. Daarvan is ongeveer de helft vertaald vanuit het Engels of Duits. Blijven er dus zo’n 35 Nederlandse boeken over. Een flink deel daarvan zijn titels in succesvolle lopende series, zoals Bobbi, Koen Kampioen, Manege de Zonnehoeve, De Kameleon en de lijn van jeugdthrillers. De écht nieuwe boeken, van een nieuwe auteur en over personages die nog niemand kent, zijn er maar een paar. En die zijn dan ook nog verdeeld over de diverse genres: peuters en kleuters, leren lezen, paardenboeken, lezers van 8+, 10+ of 12+ etc.

Manuscripten blog van redacteur Paulien

Je voelt het al een beetje aankomen, hè? Binnen zo’n genre kunnen wij elk jaar misschien maar één nieuwe titel uitkiezen. En hoe goed geschreven of leuk bedacht de manuscripten soms ook zijn: als we voor die doelgroep al iets hebben wat erop lijkt, of als we denken dat er in de boekhandel al genoeg vergelijkbaars te vinden is, dan is er gewoon geen ruimte voor. Hoe jammer wij het zelf soms ook vinden om iets wat goed is af te wijzen!

Dat betekent niet dat we de manuscripten niet met zorg en aandacht lezen. Nogmaals, we houden van de verhalen die jullie allemaal bedenken. En blijf zeker insturen, want wie weet heb jij net dat ene verhaal geschreven waar wij en de kinderen in Nederland naar op zoek zijn!

P.S. Wil je weten waar we nou vooral op letten bij het beoordelen van een manuscript? En wat je zeker wel of juist niet moet doen als je een manuscript hebt geschreven? Daarover lees je de volgende keer!

Redacteur bij Kluitman en Pepper Books Paulien Smeulders