Yvonne Brill

(Pseudoniem: Jaap Helder)

Yvonne Brill is geboren op 19 juni 1942 te Amsterdam. Zij heeft in Haarlem gestudeerd, onder andere aan de Hogere Burger School voor meisjes. Al op school had ze interesse voor het vak Nederlands en op twaalfjarige leeftijd heeft Yvonne brutaalweg een bundel gedichten naar Michel van de Plas gezonden. Als antwoord kreeg ze: ‘Blijf schrijven, jouw werk doet me denken aan mijn eigen jeugdprobeersels.’

Na de middelbare school is Yvonne naar de Kunstnijverheidsschool in Amsterdam gegaan om reclametekenares te worden. Ze kon zich echter niet aanpassen aan de moderne stromingen en is uit Amsterdam vertrokken, waarna ze haar diploma reclametekenen behaalde in Haarlem.

Daarna heeft de schrijfster een aantal jaren gewerkt bij een groot platenconcern. Ze schreef haar eerste sprookjes, die door de toen nog onbekende Jos Brink op de plaat werden gezet. Een tijdje later ging ze in dienst bij een uitgeverij en kon ze van dichtbij zien hoe goede kinderboeken van slechte worden onderscheiden.

Ze verhuisde naar het mooie Drenthe en kreeg spoedig daarna de eerste opdracht in de vorm van een serie boeken voor ‘eersteklassers’. Acht delen van de serie ‘Rob en Rieneke’ werden gemaakt bij de firma Van Gorcum in Assen.

Yvonne werkt ook als freelance  portretschilderes en illustratrice. Ze heeft meegewerkt aan een ‘Forumleesmap’ en schreef ‘Miki de sledehond’.

Hierna volgde eindelijk haar doorbraak: uitgeverij Kluitman kreeg interesse. Haar eerste serie bij Kluitman was ‘Clowntje Anders’, waarvan negen delen zijn verschenen. Daarna volgde ‘Bianca’ (een serie die iedere tiener die van paarden houdt, wel kent), ‘Mieke en Meta’ (de serie over een muzikale tweeling), ‘Pien en Paula’ (over twee goede vriendinnen), ‘Jella, het veulen’, ‘Vijf meisjes op trektocht’ en ‘Twee jongens’ (een serie die ze samen met haar echtgenoot schreef onder het pseudoniem Jaap Helder).

Yvonne Brill is getrouwd en heeft twee zoons. Haar hobby’s zijn in de eerste plaats natuurlijk het kinderboeken schrijven, maar ook schilderen, knutselen en lezen vindt ze erg fijn. Ze hoopt dat er ooit een jeugdtelevisieserie over ‘Bianca’ komt. De personen uit de boeken van Yvonne Brill, evenals de plaatsen waar de verhalen zich afspelen, bestaan niet echt. Vraag ons dus niet om het adres van de Akkerlanden, van Bianca of Brenda enzovoort. Ze zijn allemaal verzonnen door Yvonne Brill!

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.