Yolanda Edens

Pseudoniemen: Anouk van Arnhem, Bianca de Leeuw

Schrijven is altijd een grote hobby van Yolanda Edens geweest. Ze schreef haar eerste verhaal toen ze negen was. Yolanda is geboren in Nijmegen, op 13 oktober 1959. Ze was elf en zat nog op de basisschool toen ze in de redactie van een bibliotheekkrant kwam. Tegelijkertijd maakte ze ook haar eigen krantje, dat ze onder tien abonnees verspreidde.

Een jaar later ging Yolanda naar de havo, waar ze haar eerste boek schreef. Haar leraar Nederlands stuurde het manuscript naar Uitgeverij Kluitman en Yolanda kreeg al snel een brief van de uitgeverij, waarin stond: ‘Laat nog eens wat van je horen als je ouder bent. En blijf vooral schrijven!’ Dat deed ze. Yolanda’s favoriete vak op school was aardrijkskunde en ze had een hekel aan wiskunde. In de jaren daarna schreef ze van alles: korte verhalen, 200 gedichten, toneelstukjes, poppenkastvoorstellingen en ga zo maar door. Uiteindelijk had ze een dikke bundel korte verhalen die ze opnieuw naar Uitgeverij Kluitman stuurde. Ze kreeg het advies om te beginnen met een verhaal in de vorm van een roman. In 1980 verscheen haar eerste boek, datWaarom juist ik? heette. Twee jaar later volgde Jessie op de hitlijst.

Omdat Jessie op de hitlijst een heel ander boek was dan haar eerste, besloot Yolanda een pseudoniem te gebruiken: Anouk van Arnhem. Onder deze naam schreef ze een stuk of tien boeken. Intussen werkte Yolanda eerst als secretaresse op een makelaarskantoor. Daarna was ze twaalf jaar lang medisch secretaresse in diverse ziekenhuizen en vervolgens vijf jaar hoofd van de administratie in een kindertehuis. In 1987 verscheen het eerste deel van Balletclub De Zwaantjes, een serie voor kinderen vanaf 7 jaar. Aanvankelijk schreef Yolanda deze boeken onder het pseudoniem Bianca de Leeuw, maar in 1994 werden de boeken bewerkt en voorzien van nieuwe illustraties, en verschenen ze onder Yolanda’s eigen naam. Tegenwoordig werkt Yolanda als hoofd van het secretariaat op een middelbare school.

Ze schrijft natuurlijk nog steeds, maar daarnaast vindt ze het ook heel leuk om met kinderen over boeken en onderwerpen voor boeken te praten. ‘Want,’ zegt Yolanda, ‘dan kom je er pas goed achter wat kinderen leuk vinden om te lezen.’ Yolanda’s hobby’s zijn lezen, reizen, computeren en schrijven. Daarnaast houdt ze van winkelen en uitstapjes maken met haar gezin. Yolanda is getrouwd en heeft twee dochters. Haar lievelingsboek is Oorlogswinter van Jan Terlouw. En verder leest ze graag spannende boeken waarin misdrijven worden opgelost. Ze heeft een hekel aan schoonmaken en strijken en aan mensen die niet eerlijk zijn of dingen beloven die ze niet nakomen. Yolanda had graag Annie M.G. Schmidt nog eens ontmoet, om van haar te horen hoe ze elke keer weer met zulke eenvoudige onderwerpen zulke leuke verhalen kon maken.

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.