R.L. Stine

Robert Lawrence Stine zou wel wat meer op Dracula willen lijken, maar tot zijn spijt ziet hij er heel normaal uit: een beetje kalend, met een bril op. In zijn werkkamer heeft Stine een skelet staan en er hangt een indianenmasker, maar verder is het een normaal New Yorks appartement.

Als kleine jongetjes vertelden R.L Stine en zijn broer elkaar iedere avond griezelverhalen. Ze sliepen samen op een kamer en probeerden om de beurt de ander bang te maken, wat makkelijk lukte, want de vloer kraakte en de wind floot vlak langs hun hoofd. De schaduwen van de bomen vormden griezelige figuren op de wanden en het plafond. De verhalen gingen over geesten en spookhuizen, weerwolven en mummies die wankelend tot leven kwamen. Toch heeft R.L. Stine niet altijd griezelverhalen geschreven. Hij begon met komische boeken toen hij negen jaar was. Die illustreerde hij zelf. Later werd hij redacteur bij allerlei humoristische tijdschriften.

Zo kwam hij bij de Amerikaanse uitgeverij Scholastic terecht, waar hij zich opwerkte tot hoofdredacteur van Bananas, een humoristisch blad voor kinderen. Helaas liep de verkoop van het blad terug en werd Stine ontslagen. De hoofdredacteur van Scholastic stelde toen voor dat hij maar eens moest proberen een thriller te schrijven. Stines eerste thriller Blind Date (De afspraak) was meteen een enorm succes, zodat R.L. Stine besloot in dit genre te blijven schrijven. Toch was het succes van deze boeken nog niets vergeleken bij dat van de Goosebumps (de serie die in Nederland Kippenvel heet).

In 1992 kwam het eerste deel uit: Stay out of the Basement (Ga niet naar de kelder) en meteen was de serie een enorme rage. Per maand worden er alleen al in de Verenigde Staten 1,25 miljoen exemplaren verkocht. De boeken zijn vertaald in achttien talen en wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 90 miljoen verkocht. Dergelijke aantallen zijn alleen haalbaar als je veel schrijft en dat doet Stine ook: hij schrijft twee boeken per maand. Dat lukt alleen door een strak schema aan te houden. Iedere ochtend zit Stine om negen uur achter de computer, dan heeft hij voor de lunch vijftien bladzijden geschreven. ’s Middags doet hij er dan nog een stuk of vijf. Inmiddels is er ook een televisieserie gemaakt van de Goosebumps.

Na 25 jaar schrijven voor kinderen heeft Stine in 1995 een boek voor volwassenen uitgebracht. Hiermee verdiende hij in een keer 1 miljoen dollar! Van dat boek wordt ook een film gemaakt. Stine blijft het liefst een beetje op de achtergrond. Hij is gestopt met het signeren van boeken in Amerika, omdat het iedere keer een enorme heksenketel werd, compleet met verkeersopstoppingen en kinderen die een hele dag in de kou op hem stonden te wachten. Bovendien heeft hij al zijn tijd nodig om te schrijven!

R.L. Stine is geboren op 8 oktober 1943 in Columbus, Ohio (USA). Na de middelbare school is hij naar de Ohio State universiteit gegaan. Zijn lievelingsvakken op school waren lezen en schrijven. R.L. Stine is begonnen met schrijven toen hij 12 jaar was. Zijn eerste boek was The All New Bob Stine Giggle Book (tijdschrift). Zelf leest hij graag science fiction boeken en verder spannende en grappige boeken. R.L. Stine is getrouwd en heeft een zoon Matthew.


R.L. Stine Boeken Bekijk alle boeken
  • Nieuws

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.