Piero Stanco

Piero Stanco is de directeur van Uitgeverij Kluitman. Hij schrijft boeken onder de namen John van Aalst en P. de Roos.

Uitgever zijn, boeken schrijven en die dan ook nog laten uitgeven bij je eigen uitgeverij? Is dat niet een beetje gek? Misschien wel, maar aan de andere kant toch ook weer niet zo heel gek. Dat ik schrijver zou worden had ik nooit gedacht, en het zou er misschien ook nooit van zijn gekomen, als de Kameleon-serie er niet was geweest. Je begrijpt er nu misschien niets meer van, maar het zit zo:

Ergens in 1990 had ik een gesprek met meneer De Roos (ja, de echte!) over hoe het nou verder moest met zijn wereldberoemde serie boeken over Hielke en Sietse Klinkhamer. Meneer De Roos voelde zichzelf te oud om nog een nieuw boek te schrijven na het zestigste deel, dus hoe nu verder? Als uitgever van meneer De Roos heb ik gezocht naar een schrijver die (ook met de goedkeuring van meneer De Roos) de serie verder kon schrijven. Ook na lang zoeken konden we niemand vinden die daar in onze ogen geschikt voor was. Met meneer De Roos heb ik toen besproken of het niet iets voor mij zélf zou zijn. Na enig nadenken zei hij: ‘Dat moest u dan maar eens proberen…’ Op een dag ben ik er dus voor gaan zitten, en tot mijn stomme verbazing kwam er nog wat zinnigs op het scherm ook!

Hoewel sommige stukken toch nog herschreven moesten worden, ontstond langzamerhand een boek: De Kameleon slaat alarm. In het begin heb ik op dit boek veel commentaar gehad, omdat het zo afweek van wat meneer De Roos schreef. Ja, dat was natuurlijk nogal logisch! Ik heb tenslotte niet dezelfde dingen meegemaakt als meneer De Roos, omdat ik in een heel andere tijd ben opgegroeid dan hij. Bovendien hebben wij er bij de uitgeverij meteen voor gekozen om ‘mijn’ Kameleons door een andere illustrator te laten tekenen dan de oude Kameleons. Op die manier was het ook voor iedereen duidelijk dat het om echt heel andere boeken ging. Uiteindelijk zijn er nog twee door mij geschreven Kameleons verschenen. Omdat ik het schrijven inmiddels toch wel leuk was gaan vinden, heb ik ook geprobeerd iets anders te schrijven, en die boeken zijn verschenen in een van de Klavertje-series.

Iets over mezelf: Op 6 september 1958 ben ik geboren in Haarlem. Mijn vader is Italiaan (vandaar die niet echt Nederlands klinkende naam), maar mijn moeder is Nederlandse. Ik heb in Nederland op school gezeten en heb hier ook gestudeerd. Na mijn studie kwam ik bij toeval bij de uitgeverij terecht, en ben daar altijd blijven werken, zo goed beviel dat! Als hobby’s had ik voetballen (ik voetbalde met mijn vrienden altijd op straat), maar nu zijn het joggen, schaatsen, bergwandelen, reizen, autorijden, aan oude auto’s knutselen, en (dat vergat ik bijna) mijn werk is eigenlijk ook mijn hobby!

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.