Martijn Min

Ik ben op 20 april 1976 geboren als eerste van een tweeling. Veel tijd om te lezen had ik daardoor niet. Want als je een tweeling bent, heb je áltijd iemand om mee te spelen. ’s Middags na school hutten bouwen in het bos, snel eten en daarna voetballen op straat tot het donker wordt. Natuurlijk las ik ook wel eens een boek. Dat was dan vaak een van de avonturen van De Kameleon. Toevallig ook een tweeling. Ik kan me nog goed herinneren dat ik droomde van zo’n boot als De Kameleon. Het is er helaas nooit van gekomen.

Kamperen
Van mijn zesde tot mijn zevenentwintigste was ik lid van de Scouting in Bergen. Eerst als Welp, daarna als leider en bestuurslid. Vooral het kamperen, de natuur en het buitenleven vind ik geweldig. En elke zomer ga ik er dan ook op uit met mijn tent. Een hotel is niks voor mij. Laat mij maar elke ochtend opstaan tussen de vogels en de vlinders, in de frisse morgenwind.

Creatief
Als kind was ik altijd erg creatief, dat zit ook een beetje in de familie. Eerst tekende ik heel veel. Vooral stripverhalen. Met mijn broer en neef richtte ik de ‘Stripparade’ op. Een weekblad met zeker vijf abonnees. Ze betaalden een kwartje om het te mogen lezen. Rond mijn veertiende was het over met tekenen. Ik ging muziek maken. Eerst speelde ik een paar weken gitaar, maar omdat iedereen dat al speelde, besloot ik een ander instrument te kiezen. Het werd een keyboard. Ik heb ook nog een tijd met mijn broer in een band gespeeld, en hier en daar opgetreden in cafés. Maar tijdens mijn studie Boekhandel & Uitgeverij in Amsterdam kwam ik ineens veel in aanraking met boeken. En vooral kinderboeken riepen bij mij geweldige herinneringen op. Het keyboard ging aan de wilgen en ik sloeg aan het lezen en schrijven.

Allesboek
Toen ik jaren later een afstudeeropdracht zocht, was Kluitman de eerste uitgeverij die ik aanschreef. Niet alleen omdat het lekker in de buurt was, maar vooral omdat ik zulke goede herinneringen had aan de boeken. In eerste instantie werd mijn voorstel afgewezen, wat ik natuurlijk erg jammer vond. Maar nog geen week later kreeg ik een brief van de redactie, of ik wilde helpen met het opzetten van een nieuwe reeks. Natuurlijk wilde ik dat! Op school waren ze erg tevreden met het resultaat van mijn opdracht, en ik kreeg er een mooie 8 voor. Maar een cijfer was niet de enige beloning voor mijn werk. Mijn ideeën zijn gebruikt voor de Allesboek-serie, en toen ik na mijn studie zonder werk kwam te zitten, kreeg ik de kans zelf een Allesboek te schrijven. En dat is het Allesboek over Uitvindingen geworden.

Wat ik verder doe
Sinds ik ben afgestudeerd, heb ik eerst een tijdje in een boekhandel in Schagen gewerkt en daarna ruim een jaar bij de ‘Kidsgids’. Nu doe ik vooral losse redactieklussen. Ik woon nog steeds in Bergen en daar breng ik mijn vrije tijd door met wandelen, muziek luisteren, lezen én schrijven.

Wil je meer weten over Martijn Min kijk dan eens op zijn website.


Martijn Min Boeken Bekijk alle boeken

Deze website gebruikt cookies om de beste online ervaring te creëren. Ga akkoord door op de 'Accepteer' knop te klikken.